​Stanje v začetku marca

06.03.2021 9:41:14
Napoved medenja
Meteorološka zima je za nami, pa vendarle smo se danes marsikje zbudil v belo jutro s temperaturami pod 0 °C. Kar ni nič narobe in nepričakovanega za začetek meseca marca, bolj je sporno stanje, ki smo ga imeli v februarju, ko je padel temperaturni rekord za ta čas in so temperature na zahodu države presegle 25 °C. Temperaturam primerno se je odzvala tudi narava in pohitela s svojim razvojem. Tako je leska z izjemo višjih leg Gorenjske in Koroške že odcvetela.  
Tudi prvi znanilci pomladi teloh, zvončki, pomladanski žafran, spomladanska resa,... na območju zahoda, vzhoda in juga države končujejo s cvetenjem. Podobno je v nižjih legah osrednje Slovenije in Štajerske, izjema so senčne, hladne in višjeležeče lege kjer te rastline še cvetijo. Drugače je na Gorenjskem in Koroškem, kjer so bile temperature preko zime nižje in so te rastline po večini v sredini svojega cvetenja. Enako je tudi z vrbo Ivo, ki cveti med prvimi. Na jugu, vzhodu in zahodu države  končuje s cvetenjem. V osrednji Sloveniji in na Štajerskem je sedaj v polnem cvetenju, na Gorenjskem in Koroškem pa je v teh dneh ravno začela rumeneti in bo verjetno zaradi vremena v prihodnjih dneh slabše izkoriščena.
 
Hladne nočne temperature, ki so napovedane, so za upočasnitev razvoja ostalih rastlin še kako potrebne in nujne. Včerajšnji pregled stanja na območju Primorske je pokazal hiter razvoj tudi ostalih rastlin, celo akacije. Na tem območju mandeljni že končujejo z cvetenjem. Cvetijo ringloji, slive, dren, črni trn in že prve zgodnje marelice. Češnja za enkrat še ne cveti, so pa brsti zelo polni in pri zgodnjih sadnih vrstah tik pred odprtjem. Presenetljiv je tudi razvoj akacije na območju Kopra, saj smo na mladih zgodnjih rastlinah že videli prve poganjke. Tudi pri nekaterih starejših rastlinah so brsti že počili. Na območju Vipave, Ajdovščine, Gorice in Brd k sreči do tega še ni prišlo. Tako, da negativne temperature v prihodnjih dneh še ne bodo povzročile škode. Kar ne moremo trditi za Koper. Morebitna pozeba že lahko poškoduje poganjke in vplivala na kasnejše medenje.
 
Včerajšnje padavine so bile zelo dobrodošle zato si želimo, da te hladne nočne temperature, ki so pred nami upočasnijo razvoj rastlin, da vztrajajo vse do druge polovice meseca in da po otoplitvi ne bomo več deležni nizkih temperatur s pozebo.
 
Aleš Bozovičar, ONS     

Fotografije