​Napoved medenja za drugo polovico junija

17.06.2020 21:46:58
Napoved medenja
Vreme nam letos res ni naklonjeno in čebele le s težavo izkoristijo kar uspe narava ponuditi. Stanje v naravi nam izkazujejo tudi tehtnice, saj je bilo v zadnjem mesecu le par dni, ko smo beležili pozitivno stanje pa še to zelo majhno.
 
Lipova in kostanjeva paša:
Velikolistna lipa je na toplejših območjhi že končala oz. končuje z cvetenjem. Cveti le še v višjih legah in hladnejših predelih države na območju Kočevja, Gorenjske in Koroške. Nekoliko z cvetenjem kasni malolistna lipa in kostanj. Izjema je le primorska kjer sta v drugi polovici cvetenja. To velja vsaj za malolistno lipo, saj skoraj vsakodnevne padavine še zdaleč niso ugodne za kostanj in so cvetovi v zelo slabem stanju. Hladne temperature v zadnji dneh oz. tednu so k sreči vplivale na kasnejši razvoj teh dveh rastlin v preostalem delu države in upamo, da se res do konca tedna vreme stabilizira in omogoči pašo čebelam. Njuno cvetenje sedaj opazujemo na zgodnejših legah območja Goričkega, Haloz, Štajerske, Kanalskega, Tolminskega ter osrednje in južne Slovenije. Medtem, ko na območju Gorenjske, Koroške, Kočevskega in Zgornjega Posočja njun razcvet pričakujemo med 20. in 25. junijem.
Spremljali smo tudi stanje uši na teh dveh rastlinah in v glavnini uši niso prisotne. Mestoma jih opazimo več, kar nakazuje tudi pokapana podrsat pod njimi vendar to beležimo res na posameznih območjih oz. rastlinah.  
 
Hojeva paša:
Pretekli vikend, ko smo bili deležni dveh dneh suhega vremena smo izkoristi za ponovni pregled vseh večjih hojevih sestojev po Sloveniji. Po trenutnih pregledih je opaziti pokapanost pod hojevimi drevesi na celotnem območju Javornikov, Mašuna, Loške doline, Logatca in Logaške planote, Krima, Hrušice, Dolenskih toplic ter mestoma na območju južnega dela Pohorja, Ljubljanskega vrha in Ribniškega ter Kočevskega območja.
Žal večjih donosov tudi na tej rastlini za enkrat še ni bilo zabeleženih. Za čas cvetenja lipe in kostanja bo ocena kaj čebele v naravi nabirajo zelo težavna, kajti cvetove čebele veliko rajši obiskujejo. No sej glede na trenutno stanje je prav vseeno kaj nabirajo samo, da nekaj nosijo v panj.
 
 
Za zanesljivejšo oceno in napoved hojeve paše bomo območja še spremljali in vas o tem sproti obveščali. Sedaj potrebujemo ugodno in predvsem suho vremena, ki bo omogočilo nadalno delo ušem ali vsaj omogočalo njihovo prisotnost na vejah. 
 
Vsem želim lepega in stanovitnega vremena ter NAJ MEDI!
 
Aleš Bozovičar, ONS