​Pregled stanja na primorskem 20.4.2020

20.04.2020 21:57:20
Napoved medenja
Danes smo ponovno pregledali stanje na primorskem območju. Od sadnega drevja cvetijo le še pozne sorte jablan. Prav tako sta odcvetela tudi češnja in regrat. Sedaj obilno cveti mali jesen in ob pogledu na cvetoča pobočja, ki prikazujejo njegovo količino je prav žalostno, da čebele na njem lahko nabirajo samo cvetni prah. Z vidika nektarja je za čebele žal nepomemben.
Je pa za trenutne pozitivne donose na tem območju prav gotovo zaslužen javor. Pri nas najdemo tri vrste javorjev. Prvi je ostrolistni javor, ki je na tem območju na toplejših legah že odcvetel. Sledi mu poljski javor ali maklen, ki ima letos prav tako veliko cvetov in sedaj ob ugodnem vremenu dobro izloča. Zadnji iz med javorjev je gorski ali beli javor, ki ga na primorskem skoraj, da ne najdemo. Je pa zastopan po ostalem delu države. Na sončnih legah so že vidni cvetni nastavki in kot kaže jih bo letos veliko več kot lani kar je dober obet za pašo na njem. Poleg tega so na spodnji strani listov že opazne ušice zarodnice in če se bodo ušice uspele namnožiti v zadostni meri se bo lahko medenje po koncu cvetenje še vedno nadaljevalo v obliki mane.
 
Akacija ne mestih kjer pozeba ni naredila škode lepo napreduje. Cvetni poganjki so na teh območjih številčni, polni in dolgi med 3 in 4 cm. Na posameznih izpostavljenih mestih poganki v manjši meri že belijo in se bodo v tem tednu odprli. Večina cvetnih poganjkov je manjših in se bodo začeli odpirati malo pred 1. majem.
Odločilen pomen poleg lokacije stojišča ima seveda vreme in upajmo, da bo kar se da ugodno za ta čas in da bo akacija kar jo je ostalo medila in ponudila pašo čebelam.
 
Vsi, ki še ne veste in zaradi trenuten situacija v državi do sedaj niste mogli prevzeti deponiranih tablic sporočamo, da je vlada z današnjim dnem sprostila omejitve in omogočila odprtje tehničnih pregledov ter s tem registracijo vozil.
Za ostale še vedno velja, da tista vozila, ki so jim v času od 16. marca do 17. maja 2020 potekla oz. jim potečejo prometno dovoljenje, da se le ta podaljša do 17. junija 2020. Glede na to, da so sedaj čebelje družine iz dneva v dan številčnejše in da so trenutne jutranje temperature nižje vam priporočamo, da registracijo in tehnični pregled opravite čim prej in se izognite kasnejšim zapletom z zapiranjem čebel.
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS       
 

Fotografije