​Pregled stanja na zahodu države z dne 14.4.2020

14.04.2020 21:01:35
Napoved medenja
Danes smo ponovno pregledali stanje rastlin na območju Primorske. Glede na današnje vreme je čudno govoriti o cvetenju in medenju pa kaj dosti žal ne moremo, tako je.
Zaradi toplega vremena v zadnjem tednu rastline zelo hitro napredujejo z razvojem. Zgodnje vrste češenj so končale z cvetenjem, vztrajajo še kasnejše sorte, vendar so v zadnji četrtini cvetenja. Poleg češenj cvetijo še hruške in jablana, ki so v teh dneh ponujale dobro razvojno pašo čebelam. V teh dneh se jim pridružuje tudi mali jesen, ki ima veliko cvetnih nastavkov in bo v prihodnjih dneh, ko se vreme ponovno stabilizira lahko čebelam ponujal  velike količine cvetnega prahu. K pozitivnim donosom prispeva tudi rešeljika, saj je mestoma na primorskem območju dobro zastopana. Cvetovi regrata so opazni v manjši meri le še v višjih ali senčnih  legah, saj so nižje že odcveteli.
Verjetno nas najbolj zanima stanje akacije, ki je na tem območju prva intenzivnejša paša. Kot smo že poročali ob pregledu prejšnji teden so jo po pozebi najslabše odnesle nižje lege, kjer je bila temperatura najnižja in so prizadeti tudi vrhovi dreves. Ob današnjem pregledu se tudi v nižini najde mikrolokacija kjer akacija ne izkazuje prizadetosti in hitro napreduje v razvoju. Zato bo, če seveda izključimo vreme v prihodnjih dneh in tednih, zelo pomembna lokacija namestitve čebel.
Presenetila nas je slika zgodnjih akacij, saj posamezni poganjki že belijo in se bodo v takem ciklu ob koncu tedna začeli že odpirati. Te prvi cvetovi so malo številčni in ne zagotavljajo paše. Glavnina cvetnih poganjkov je velikosti do 2 cm in se bodo začeli predvidoma odpirati ob koncu prihodnjega tedna. Zato računajte, da bo čas za prevoze in nameščanje čebel v prihodnjem tednu. Kakšna bo bera je težko napovedati, saj nas vreme tedensko preseneča in prej, ko akacija zaveti slabši so pogoji za njeno medenje. Za dobro medenje akacija potrebuje dnevne temperature preko 20 stopinj C in nočne preko 12 stopinj C. Kar pa nam bosta verjetno mesec april in tudi začetek maja težko ponudila. Upajmo na najboljše.
Poskrbite, da si pravočasno dogovorite za stojišče in si priskrbite vso potrebno dokumentacijo za prevoz in namestitev čebel. Razveseljujoča novica je vsaj ta, da si lahko veterinarska potrdila od petka dalje uredimo sami s dostopom do centralnega registra čebelnjakov. Več si lahko preberete na tej povezavi, kjer so tudi navodila za izdajo potrdila http://www.czs.si/objave_podrobno_czs/10801.   
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS       
 

 

Fotografije