72. Občni zbor ČZS

16.04.2023 14:49:48
Tajništvo
V soboto je v Čebelarskem centru Slovenije potekal 72. Občni zbor Čebelarske zveze Slovenije. Srečanje je s čebelarsko himno otvoril moški komorni pevski zbor. Po kratkem uvodnem nagovoru predsednika ČZS, Boštjana Noča, je sledila izvolitev članov delovnega predsedstva občnega zbora, v sestavi:
  - Marko Alauf, predsednik delovnega predsedstva,
  - Tilen Koleša, člane delovnega predsedstva,
  - Anton Urek, član delovnega predsedstva.

Sledile so podelitve odlikovanj in častnih diplom Antona Janše in predsednikovih priznanj, podelitvam pa poročilo verifikacijske komisije, ki je potrdila sklepčnost Občnega zbora. 

Predsednik ČZS, Boštjan Noč, je v nadaljevanju delegate čebelarskih društev seznanil s poročilom delovnega in finančnega načrta ČZS za leto 2022, temu je sledilo poročilo Nadzornega odbora ČZS za leto 2022, ki je ugotovilo, da ČZS posluje in svoje evidence vodi vzorno. 

Na Občnem zboru je bil podani tudi predlog sklepa za enotno označevanje porekla medu v Evropi, kar je Občni zbor ČZS soglasno sprejel. Več o označevanju si lahko preberete na povezavi

Predsednik ČZS je v nadaljevanju zbrane seznanil tudi z dejavnostmi Čebelarske zveze Slovenije v letu 2023, med drugim je izpostavil:
  •   -  Projekt za promocijo shem kakovosti, ki ga bo ČZS izvajala tri leta,
  •   -  Skupno praznovanje 150-letnice ČZS, 20-letnice Apimondie v Sloveniji in 250-letnice Antona Janše in otvoritve Šole Antona Janše z glavnim gostom in predavateljem,      predsednikom APIMONDIE, dr. Jeffom Pettisom. Skupni dogodek se bo predvidoma odvilo v soboto, 30. septembra v Cankarjevem domu v Ljubljani. 
  •   - Razstavo Čebelarske zveze Slovenije in Hrvaške čebelarske zveze z naslovom "Čebele ne poznajo meja", ki bo razstavljena v Evropskem parlamentu v Bruslju med 22. in 25. majem,
  •   - Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev, ki ga ČZS med 3. in 7. julijem pripravlja v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica,
  •  - Slovensko tekmovanje mladih čebelarjev, ki bo 6. maja potekalo v Zagorju,
  •  - Podelitev certifikatov UNESCO, vsako Čebelarsko društvo bo dobilo svojo kopijo certifikata, in sicer 22. aprila v Čebelarskem muzeju Radovljica,

V nadaljevanju je bil s sklepom, ki ga je potrdil Občni zbor ČZS, spremenjen pravilnik ČZS, ki je dovolil spremembo naziva Šole čebelarjenja Antona Janše v naziv Čebelarske šole Antona Janše.
Na koncu je bilo mesto še za delegatska vprašanja in predloge, katerim je sledila pogostitev Občnega zbora z klobaso in omako z medeno gorčico.
 
ČZS