100 let delovanja Čebelarskega društva Lendava

14.09.2021 11:22:03
Tajništvo

100 let delovanja Čebelarskega društva Lendava

Čebelarji Čebelarskega društva Lendava smo minuli vikend izvedli prireditve v počastitev 100-letnice delovanja društva.

V ta namen smo v petek, 10. 9., predali namenu obnovljeni 81 let star čebelnjak, ki stoji ob učnem čebelnjaku pri Dvojezični osnovni šoli I Lendava. Čebelnjak smo leta 2019 odkupili in ga iz Trdkove na Goričkem prepeljali v Lendavo. Tu sta bila restavrirana objekt in oprema ter urejena okolica. Opremo bomo v nadaljevanju še dopolnjevali tako, da bo objekt nudil bogat vpogled v takratni način čebelarjenja. Objekt smo prijavili za vpis v register starih čebelnjakov, ki ga vodi ČZS.

Isti dan smo na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi predstavili strokovno brošuro z naslovom Kratka zgodovina čebelarjenja v Lendavi in okolici. V knjigi je avtorica dr. Judit Zágorec-Csuka povzela za Lendavo in okolico pomembna dejstva iz študije Edit H. Kerecsényi iz leta 1969 z naslovom Zgodovina ljudskega čebelarstva ter iz druge madžarske strokovne literature.

Zatem je sledila predstavitev filma o zgodovini in delovanju Čebelarskega društva Lendava. Film je nastal v sodelovanju z RTV Studiom madžarskih programov Lendava na osnovi dvoletnega načrtnega snemanja strokovnih prispevkov s področja dela čebelarjev in društva.

Osrednja slovesnost v počastitev jubileju je bila v soboto, 11. 9., pri vaškem domu v Lendavskih Goricah. Zbrane čebelarje ter goste smo nagovorili predsednik ČD Lendava, Štefan Cigut, Marjan Časar, član UO ČZS, ter župan Občine Lendava, g. Janez Magyar. V kulturnem programu so nastopili pevski zbor ČZS, recitatorka iz Dvojezične osnovne šole I Lendava ter Folklorno društvo Prekmurje iz Lendave.

Ob tej priložnosti smo našim članom podelili odlikovanja Antona Janše III. stopnje, zahvale članom za aktivno delo v društvu ter zahvale za zasluge za razvoj čebelarstva organizacijam in posameznikom.

Slovesnost so s svojo prisotnostjo počastili čebelarji iz Madžarske – ČD Lenti, Čebelarji iz Hrvaške – ČD Agacija Čakovec ter čebelarji ČD Ponikva.

Potem, ko so po zvokih koračnice praporščaki odnesli prapore s prizorišča, je za dobro vzdušje poskrbela pihalna godba iz Odrancev.

Sledilo je druženje vseh prisotnih, ki je minilo v veselem razpoloženju ob ubrani pesmi pevcev pevskega zbora ČZS.

V novo stoletje smo čebelarji vstopili optimistično, v želji da ohranimo enotnost in delovni zagon tudi pri projektih, ki sledijo.

Naj medi.

Štefan Cigut

Predsednik ČD Lendava