Sodelovanje ČZS in VDC Koper

06.09.2021 8:11:49
Tajništvo
Sodelovanje Čebelarske zveze Slovenije in Varstveno delovnega centra Koper
 
Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) in Varstveno delovni center Koper (VDC), ki je javni socialnovarstveni zavod, sta letos spomladi sklenila partnerstvo v projektu izdelave gnezdilnic za divje opraševalce oziroma t. i. hotele za opraševalce. Dogovorili smo, da bo ČZS odkupila več kot 180 teh hotelov, ki jih bodo spomladi prejeli vsi čebelarski krožki na osnovnih in srednjih šolah, katerih delovanje podpiramo v okviru ČZS.
Projekt ima socialni, naravovarstveni in izobraževalni vidik. V izdelavo gnezdilnic so namreč vključeni uporabniki VDC Koper (enote: Divača, Sežana, Ilirska Bistrica, Koper, Markovec, Izola in Portorož), kar predstavlja odlično delovno priložnost, pridobivanje novih izkušenj in aktivno vključenost v skupnost. Prav zaradi razpršenosti enot VDC Koper po obalno-kraški regiji je ta projekt odlična priložnost za projektno delo vseh enot VDC Koper v sodelovanju z ČZS in drugimi pomembnimi akterji lokalnih skupnosti, ki so pripomogli k realizaciji izdelave gnezdilnic. Gnezdilnice bodo izdelane večinoma iz odpadnega lesa in materialov dostopnih v naravi v okolici enot VDC Koper. V čebelarskih krožkih pa bodo gnezdilnice prevzeli in jih namestili širom po Sloveniji ter ob tem spoznavali različne opraševalce in njihov pomen za naravno ravnovesje in biotsko pestrost. Prvim divjim opraševalcem, predvsem čebelam samotarkam, bodo gnezdilnice predvidoma lahko nudile zatočišče in kraj za gnezdenje že od prvih toplih pomladanskih dni v marcu.
 
Opis gnezdilnice za divje opraševalce
Gnezdilnica je primerno bivališče za čebele samotarke in tudi čmrlje, ki v naravi ne najdejo primernega mesta za gnezdenje in prezimovanje, hkrati pa jim gnezdilnica nudi tudi primeren prostor za zavetje. Gnezdilnica je zgrajena na podlagi najnovejše literature o gnezditvenih navadah divjih opraševalcev. Ogrodje gnezdilnice je sestavljeno iz smrekovega lesa, katerega vlažnost je približno 10%. Ogrodje hotela je pritrjeno z vijaki, ki zagotavljajo stabilnost. Sobe (v nadaljevanju: polnilo) v gnezdilnici divjih čebel sestoji iz izkoščičenih bambusovih palic in izkoščičenih palic navadnega trstikovca. Prav tako so kot polnilo uporabljene preluknjane debelejše veje in bloki drugega masivnega lesa listavcev, ki so bili nabrani v naravi in niso bili posebej obdelani. Dolžina polnila znaša od 10-13 cm. Različno velike luknje v lesu (Ø: 5mm-25mm) čebelam samotarkam nudijo zavetje, kjer zaležejo svoj zarod, prav tako pa luknje polnila preprečujejo pokanje lesa. Sobe v gnezdilnici so pred plenilci zaščitene z zaščitno mrežo iz kovine. Polnilo se ne dotika zaščitne mreže, saj s tem omogočimo divjim čebelam lažji vstop v sobo, hkrati pa plenilci (npr. ptice) ne dosežejo zaroda. Velikost gnezdilnice znaša: Š: 16cm x G: 16cm x V: 28 cm (zunanje mere). Streha pokriva celoten tloris hotela in na sprednji strani sega vsaj 7cm čez rob z namenom, da ščiti pred vremenskimi razmerami. Hotel za čebele ni premazan z nobenimi barvami, strupenimi laki ali glazurami.
 
Čebelarska zveza Slovenije

Fotografije