Nov promocijski paviljonček ČD Rakek na Cerkniškem jezeru.

30.08.2021 13:00:42
Tajništvo

Čebelarji ČD Rakek so na Učni poti na Cerkniškem jezeru zamenjali dotrajani promocijski paviljonček.

Druženje ob otvoritvi novega promocijskega paviljončka ČD Rakek na Učni poti na Cerkniškem jezeru je potekalo 16.7.2021. Poleg članov ČD Rakek so se druženja udeležili predstavniki ČD vključenih v OZČD Cerknica, predstavniki ČD Postojna, naša veterinarka Suzana Skerbiš, dr. ved. med., in član UO ČZS za Notranjsko Franko Dolgan.

Prireditev se je začela s krajšim nagovorom predsednice ČD Rakek Vide Winkler, ki je poudarila pomen paviljončka, katerega zasnovo je pripravil naš član, arhitekt Tomo Žagar, izdelal pa čebelarski mojster Boris Seražin. Likovno opremo panja je izdelala akademska kiparka Milena Braniselj.

 

Sledila je kratka in zanimiva predstavitev »Učne poti«, ki jo je slikovito podal Janez Dragolič.

Čebelarska učna pot na Cerkniškem jezeru je speljana na otoku Goričiča sredi skrivnostnega in spreminjajočega se Cerkniškega jezera. Opremljena s tablami s poučno vsebino nudi osnovna znanja o čebelji družini, življenju čebel, hrani čebel, čebeljih pridelkih, boleznih čebel, zgodovini čebelarstva, medovitih rastlinah in kaj mora vedeti mlad čebelar. Čebel ne spoznavamo le z besedili in nalogami, ki jih dobimo na koncu učne poti, spoznamo in proučujemo jih v naravi pred čebelnjakom, na izletni deski pred žrelom panja, v notranjosti na satovju v bivališču in zunaj njega. Krožna pot je dolga 250 metrov in ima 13 vsebinskih točk. V okviru učne poti so paviljončki vseh ČD v okviru OZČD Cerknica.

 

Sledilo je druženje čebelarjev ob izmenjavi informacij o katastrofalni paši v letošnjem letu, ki je ne pomnijo niti najstarejši čebelarji. Druga tema je bila problematike nabave zdravil, za kar so se dogovorili za sklic izrednega sestanek predstavnikov ČD v sestavu OZČD Cerknica in naše veterinarke Suzane Skerbiš dr. ved. med. na temo zdravljenje čebel v letu 2021. Sestanek se je odvil na Rakeku.

Naj medi!

ČD Rakek