»3D kranjica« predstavljena javnosti

27.08.2021 22:32:18
Tajništvo
NOV VISOKOTEHNOLOŠKI ČEBELARSKI DOSEŽEK »3D KRANJICA« PREDSTAVLJENA JAVNOSTI
 V petek, 27. avgusta 2021 sta v Čebelarskem centru Slovenije predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč razgrnila 3D kranjico. Dogodek predstavlja prispevek Čebelarske zveze Slovenije ob predsedovanju Republike Slovenije Svetu Evropske unije.
Na dogodku razgrnitve je sodelovalo več govornikov.

dr. Jože PODGORŠEK, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poudari, da v Sloveniji čebelarstvu dajemo zelo velik pomen. Na MKPG izvajajo različne ukrepe za podporo čebelarskemu sektorju ter zaščiti čebel. V Sloveniji smo bili prvi, ki smo prepovedali neonikotinoide, čemur je nekaj let kasneje sledila vsa Evropa. V času ministrovanja je večkrat sodeloval z Čebelarsko zvezo Slovenije in je pohvalil številne dobre zamisli njenega predsednika Boštjana Noča. Navsezadnje tudi ideje za prenos znanja na področju čebelarstva, kot je projekt 3D kranjica. Kot zanimivost omeni še, da ta projekt tako kot številni drugi, ki jih izvaja ČZS v okviru ukrepov na področju čebelarstva, po mnenju plačilnega organa ARSKTP izpeljan v celoti in z najmanj napakami.

Boštjan NOČ, predsednik ČZS in avtor idejne zasnove za 3D kranjico je povedal, da ga navdaja hvaležnost, da Čebelarski center Slovenije stoji na eni najlepših lokacij z najlepšim razgledom v Sloveniji in da danes dobiva center novo atrakcijo 3D kranjico. Hvaležnost tudi za Svetovni dan čebel, pri katerem se je pokazalo, kaj lahko Slovenci dosežemo, ko gledamo v isto smer. Posegamo lahko v svetovni vrh. 3D kranjica je plod slovenskega znanja, pri izvedbi projekta je ČZS sodelovala s slovenskim podjetjem Intri in rezultat je vrhunski. Napovedal je tudi skorajšnje dokončanje izgradnje Hiše kranjske čebele v Višnji gori ter ob te priložnosti županu občine Ivančna Gorica Dušanu Strnadu izročil 20 cm model čebele.

Prof. dr. Janez BOGATAJ, etnolog in ambasador Evropske gastronomske regije Slovenija je v nagovoru z naslovom: Ali se še zgledujemo po čebelah? Kranjska sivka med čebelarsko dediščino in sodobnostjo navedel več starinskih čebelarskih pregovorov, ki krasijo pročelja panjev še danes, kot sta Po bučelah se vižej! ter Tle se špeglejte lenuhi, pri tej mali, marni muhi! Zgled delavnosti čebel je razlog, da so si jo za svoj emblem izbrali ustanovitelji Akademije delavnih (operozov), ki je bila ustanovljena v Ljubljani leta 1693 in je predhodnica današnje Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Danes si čebele premalo jemljemo za zgled in bi se morali vrniti k vrednotam, ki jih predstavlja. 3D kranjica predstavlja dober učni pripomoček, ki bo k zgledu, ki ga dajejo čebele usmerjal predvsem mladino.

Marko BORKO, vodja izobraževanja in usposabljanja, in vodja projekta 3D kranjica je opisal model, ki ima več kot 90 % morfološko podobnostjo z resnično čebelo delavko. 3D-kranjica je v razmerju 1:100 povečan fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica torej naše avtohtone kranjske čebele. V dolžino meri 170 cm in je edinstven didaktični pripomoček namenjen poučevanju in promociji.

Razgrnitve so se udeležili številni visoki gosti, veleposlaniki oz. njihovi namestniki iz Češke, Indije, Irske, Japonske, Kosova, Madžarske in Rusije, nekateri evropski poslanci in poslanci Državnega zbora Republike Slovenije, županja in župani oz. podžupani Slovenskih občin, predstavniki organizacij in podjetij s katerimi odlično sodelujemo. Z nami so bili tudi člani nadzornega in upravnega odbora Čebelarske zveze Slovenije, vodstvo in zaposleni Čebelarske zveze Slovenije ter številni predsedniki čebelarskih društev, čebelarji in čebelarke ter predstavniki medijev.

Za realizacijo projekta 3D-kranjice gre zahvala in čestitka avtorju idejne zasnove Boštjanu Noču, izvrstni ekipi podjetja Intri ter zaposlenim na Čebelarski zvezi Slovenije in prof. dr. Janku Božiču iz Biotehniške fakultete za strokovno pomoč in usmerjanje.

3D kranjico si lahko ogledate na > video posnetku ter priloženih fotografijah. 3D kranjica je stalno na ogled v Čebelarskem centru Slovenije. Ogled animacij je v okviru čebelarskih usposabljanj in predstavitev Čebelarske zveze Slovenije brezplačen. Za splošno javnost je ogled animacij možen z nakupom žetona v delovnem času gostišča Čebelica.
 
Opis 3D kranjice

3D-kranjica je fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica torej naše avtohtone kranjske čebele. Maketa je izdelana v razmerju 1:100, tako v dolžino meri 170 cm in je edinstven didaktični pripomoček namenjen poučevanju in promociji. Postavljena je na vrteči se platformi, vgrajeni v repliko čebelnjaka. Izdelava modela 3D kranjice z več kot 90 % morfološko podobnostjo z resnično čebelo delavko, je bila kompleksna tako v umetniškem kot v tehnološkem smislu, kar so omogočile najsodobnejše tehnologije. Za osnovo je služila resnična kranjska čebela slikana z Micro CT napravo, do mikrona natančno. Iz tega sestavljen digitalni model čebele je služil izdelavi fizičnega modela s pomočjo 3D tiska. Model vsebuje gibljive dele telesa, devet poučnih animacij v slovenskem in angleškem jeziku ter taktilni didaktični pripomoček – model čebele v velikosti 20 cm za slepe in slabovidne, ki ga bodo lahko občutili v rokah.
 
Čebelarska zveza Slovenije