Natečaj poslikave panjskih končnic 2021

30.06.2021 12:51:02
Tajništvo
Učenci v osnovnih šolah so tudi v letošnjem letu na pobudo Čebelarske zveze Slovenije ustvarjali unikatne panjske končnice. Na Čebelarski zvezi Slovenije smo namreč tako kot v preteklih letih tudi letos, v začetku leta, razpisali natečaj poslikave panjskih končnic. Le ta je  namenjen otrokom, ki obiskujejo drugo triado OŠ (4., 5. in 6. razred) ter otrokom, ki obiskujejo čebelarske krožke. Pri delu so otroci pobližje spoznali našo kulturno dediščino, pomen čebel, čebeljih pridelkov, opraševanja in pridelave hrane v domačem okolju ter obenem spoznali panjsko končnico kot slovensko likovno in kulturno  posebnost, istočasno pa so ustvarili kopico izjemnih izdelkov, ki vsebujejo različne motive  ter so izdelani v različnih tehnikah.
Otroci iz vse Slovenije so ob pomoči mentorjev ustvarili in nam poslali fotografije skupno 315 unikatnih panjskih končnic, katere so izjemna, unikatna  dela teh mladih ustvarjalcev. Kot taka pa bodo lahko ponosno krasila številne panje in  stene čebelnjakov širom po Sloveniji.
Izdelke je po preteku roka za prijavo pregledala strokovna komisija katera je določila avtorje najboljših izdelkov v vsaki izmed štirih obravnavanih kategorij. Rezultati letošnjega natečaja so sledeči:
 
Učenci prve triade, ki obiskujejo čebelarski krožek:
 1. mesto: Irina Mikulič; čebelarski krožek OŠ Domžale
 2. mesto: Ožbej Katarinčič; čebelarski krožek II OŠ Slovenj Gradec
 3. mesto: Patrik Drča; čebelarski krožek OŠ Domžale
 
Učenci druge triade, ki obiskujejo čebelarski krožek:
 1. mesto: Adam Pintar Štular; čebelarski krožek OŠ Preska
 2. mesto: Lana Grof ; čebelarski krožek POŠ Dobrovnik
 3. mesto: Eva Učakar; čebelarski krožek OŠ Vransko-Tabor
Učenci tretje triade, ki obiskujejo čebelarski krožek:
 1. mesto: Žanin Tobias; čebelarski krožek OŠ Križevci
 2. mesto: Luka Kozar ; čebelarski krožek OŠ Ivana Cankarja Ljutomer
 3. mesto: Vita Borovič; čebelarski krožek OŠ Križevci
 
Učenci druge triade osnovne šole:
 1. mesto: Lana Lukić ; OŠ Kolezija
 2. mesto: Ana Nagode ; OŠ Tabor Logatec
 3. mesto: Ela Švagerl ; OŠ Rada Robiča Limbuš
 
»Nagrade za najboljše uvrščene so donirali :  ČZS, Jana Pušnik Pokrivač s.p., Trajnice Golob Klančič; Zavod prijetno domače- Ivančna Gorica; Čebelarstvo Tigeli; Čebelarstvo Noč, Apartmaji in wellness Skok Mozirje, Telekom«


Vsem sodelujočim predvsem pa avtorjem najboljših izdelkov čestitamo ter jih obenem vabimo da izdelke na temo čebel in čebelarstva ustvarjate tudi v prihodnje. Donatorjem nagrad pa se v našem inmenu in v imenu njihovih prejeminkov iskreno zahvaljujemo.
 
Vodja projekta
Simon Golob