Energijske sončnične kroglice

04.09.2018 12:54:11
ČZS, JSSČ v okviru projekta »Kar sejemo, to žanjemo« spodbuja gojenje sončnic. To so rastline, ki s svojo medičino in cvetnim prahom dajejo čebelam hrano in omogočajo njihov razvoj. Semena sončnic pa so primerna za uživanje. Lahko rečemo, da so pomembna hrana za čebele in druge živali ter ljudi. Za vas smo pripravili preprost, zdrav in slasten recept, kje boste uporabili semena sončnic. Vabimo vas, da svoj jedilnik obogatite z energijskimi sončničnimi kroglicami.
 
SESTAVINE
1 skodelica (1/4 l) sončničnih semen, ½ skodelice suhih brusnic, ½ skodelice datljev (ali suhih fig, hrušk), 2 žlici medu po izbiri, 1 ščepec soli, 1 žlica cvetnega prahu
 
PRIPRAVA
V sekljalniku zmeljemo datlje, polovico sončničnih semen, sol in cvetni prah. Dodamo lahko tudi cimet, kardamom in ingver. Dodamo med, brusnice in preostala sončnična semena in ročno oblikujemo kepo testa. Maso razdelimo na dva dela, oblikujemo dolga svaljka in ju na deski razrežemo. Po želji oblikujemo kroglice ali pustimo narezano kot salamo. Če želimo bolj homogeno maso, lahko vse sestavine stresemo v sekljalnik in sesekljamo hkrati. Ali pa poleg datljev zmeljemo tudi brusnice, tako se masa lepo rdeče obarva. Kroglice bi lahko potopili še v temno čokolado ali povaljali v sesekljanih brusnicah ali kokosu.

Avtorica recepta in fotografije: Mateja Reš