Torta Strahinj
05.01.2016 21:12:12
TORTA STRAHINJ – Žlahtna ajdova torta s skuto in medom
Za letošnji praznični poobedek presenetite svoje domače ali prijatelje s žlahtno torto iz ajdove moke, skute in medu – TORTA STRAHINJ.
V Biotehniškem centru so torto spekli dijaki programa slaščičar z mentorjem Miranom Ahčinom ob zaključku projekta »Kar sejemo, to žanjemo«, ki ga organizacijsko pelje Čebelarska zveza Slovenije.
Ga. Majda Kolenc Artiček, vodja promocije v Biotehniškem centru Naklo, je vključila vse sestavine v izdelek, ki so zelo pomembne pri projektu: ajda, čebela in njeni izdelki. Posebno noto pa naj bi torti dodala še ekološke skuta, ki jo v šolski mlekarni izdelujejo.
Torto smo predstavili na sejmu Narava in zdravje in prvi dan promocije svetovnega dneva čebel na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Če se še niste odločili, s čim boste v teh prazničnih dneh posladkali, vam priporočamo da preizkusite naš recept in na mizi boste imeli enkratno žlahtno TORTO STRAHINJ.
TORTA STRAHINJ – Žlahtna ajdova torta s skuto in medom
Sestavine, ki jih potrebujete:
- za biskvit: 5 jajc, 150 g medu, 100 g ajdove moke, 50 g praženih mletih lešnikov
- za skutni nadev: 300 g polnomastne ekološke skute, 300 g sladke smetane, 1,5 žlici medu, sok ene ekološke limone, 5 g želatine
- za medeno raztopino: 2 žlici medu, 1 žlica ruma in 400 ml vode.
za čokoladni obliv: 200 g smetane, 150 g temne čokolade
Priprava biskvita:
Jajca ločimo od beljakov iz katerih naredimo čvrst sneg, nato vmešamo med in rumenjake. Zmesi dodamo moko z lešniki ter vse skupaj narahlo premešamo v homogeno maso, katero vlijemo v obroč premera 20 cm ter pečemo v pečici 25 minut pri 175°C.
Priprava nadeva:
Skuto zmešamo z medom, sokom limone, s stepeno sladko smetano, dodamo stopljeno želatino, katero smo predhodno namočili v 35 ml vode. Dobimo kremast skutni nadev.
Izdelava torte:
Pečen biskvit ohladimo, nato pa enkrat prerežemo. Biskvit prelijemo z medeno raztopino (med in rum prelijemo z vodo in premešamo, da se med raztopi). Nato spodnjo polovico biskvita nadevamo s skutnim nadevom in pokrijemo z drugo polovico namočenega biskvita.
Torto oblijemo s čokoladnim oblivom. Smetano zavremo, odstavimo ter v njej raztopimo čokolado. Ohladimo na 35°C.
Nato torto še poljubno okrasimo.
Avtor recepta:
Miran Ahčin, učitelj praktičnega pouka za slaščičarstvo BC Naklo-Srednja šola
Zadnje novice