Velikonočna šunka z medom

01.04.2019 11:46:29
PRIPRAVA: Vzamemo poljubno velik kos prekajene šunke. Lahko je celo stegno s kostjo ali pa le del stegna brez kosti. Pozorni moramo biti, ali je meso že termično obdelano, kajti čas pečenja se pri termično obdelanem mesu bistveno skrajša, ali pa imamo šunko, ki je prekajena v hladnem dimu in je torej »surova« in jo moramo zato dalj časa peči.
Šunko namažemo z medom, zavijemo v testo, kakršnega pripravimo za peko kruha, položimo v pekač, pustimo 15 minut vzhajati, nato pa spečemo v pečici. Čas pečenja je odvisen od teže šunke. Kolikor kg tehta šunka, toliko ur šunko pečemo. Manjše kose pečemo pri temperaturi 180 °C, večje kose pa pri 150 do 160 °C. Vrsto medu lahko izberete sami. Priporočam pa akacijev med. Tudi količino medu določite sami, vendar ne bodite preskromni. Če želite, lahko med pomešate še z gorčico in s to mešanico namažete šunko.
Pečeno šunko pokrijte s krpo, jo ohladite in šele nato postrezite. Šunka naj bo narezana na pol cm debele rezine. Poleg servirajte tudi nalomljen kruh, v katerem se je šunka pekla, in po želji še jabolčni ali jajčni hren.
Avtor recepta: Franc Jezeršek