Danes je svetovni dan turizma - Slovenija je vodilna na področju APITURIZMA

27.09.2020 12:54:44
Predsednik
Danes je svetovni dan turizma - Slovenija je vodilna na področju APITURIZMA
Slovenci čebelarimo z dušo!
Slovenci smo narod čebelarjev, to se namreč čuti na vsakem koraku. Slovenci namreč dobro poznamo našo kranjsko čebelo, njeno vlogo v naravi in cenimo čebelje pridelke slovenskih čebelarjev.
Slovensko čebelarstvo je v mnogo čem posebno. Imamo našo kranjsko čebelo, katere izvorna dežela je Slovenija, imamo »svojevrsten« AŽ panj, imamo čebelnjake, imamo panjske končnice, pečemo medenjake, izdelujemo izdelke iz lecta … vsega tega drugje enostavno ni. Kar pa je še najbolj pomembno, slovenski čebelarji čebelarimo z »dušo«, nam Slovencem je enostavno čebelarstvo nekaj VEČ.
Slovenski čebelarji slovimo po svetu po svoji gostoljubnosti in odprtosti. Čebelarji z veseljem pokažemo naša urejena čebelarstva, postrežemo s čebeljimi pridelki in se pogovorimo o čebelarstvu nasploh. In prav zaradi vsega naštetega v zadnjem času razvijamo čebelarski turizem, saj želimo svojo dejavnost predstaviti tako kolegom čebelarjem iz Slovenije in tujine kot tudi ostali domači in tuji javnosti.
Zakoni, ki veljajo v čebeljih družinah, so lahko zgled za vse nas. Spoštovanje, pripadnost, odgovornost do lastnih in skupnih nalog, so temelji za njihovo preživetje. In so temelji za preživetje narave. Prej ko bomo to spoznali tudi ljudje, večja je možnost, da rešimo ta naš svet.
Spoštovane in spoštovani, obisk čebelarskega turizma Vas bo popeljal v svet nepozabnih doživetij!
Boštjan Noč, Predsednik Čebelarske zveza Slovenije