Bee Forum

04.02.2019 14:08:11
Ekonomika
Čebelarska zveza Slovenije se je v sredo 30. januarja 2019 udeležila Be(e) Foruma, ki ga je organizirala Mestna občina Ljubljana v sodelovanju s Klubom profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije. Na forumu so se predstavili različni deležniki, ki so povezani s čebelarskih turizmom. Eden od odmevnejših projektov, ki jih je oblikovala Mestna občina Ljubljana je  "Čebelja pot v Ljubljani". Projekt je predstavila ga. Maruška Markovčič in s pomočjo sodelujočih gostov izpostavila pomembnejše točke na čebelji poti. Kot je povedala, so projekt predstavili tudi v tujini in glede na zanimanje poskrbeli, da bo primer dobre prakse zaživel tudi zunaj naših meja. Na dogodku so bili prisotni tudi ponudniki sekcije čebelarskega turizma, ki deluje pod okriljem ČZS. G. Blaž, predsednik sekcije apiturizma in ga. Danijela Ambrožič sta predstavila svoje izkušnje in ponudbo, prav tako ga. Darja Šolar. Sestavni del čebelarske turistične ponudbe so čebelji pridelki in izdelki, njihov pomen je predstavila ga. Andreja Kandolf Borovšak iz ČZS. Predsednik sekcije za apiterapijo pri ČZS g. Karl Vogrinčič pa je izpostavil izdatnejše učinke čebeljih pridelkov in izdelkov. Čebelarjenje in apiturizem v urbanih središčih in projekt »Najemi panj« je predstavil g. Gorazd Trušnovec. Pred kratkim je izšel Čebelarski pripomoček za invalide, g. Dane Kastelic predsednik Zveze paraplegikov je izpostavil njegov pomen, pridružila se mu je tudi ga. Jadranka Luketa Marković, ki je predstavila dostopno čebelarjenje v Zagrebu.

Razstavljeni so bili lični klekljarski  izdelki in nakit na temo čebel, izdelki kulturne dediščine, kot so belokranjske pisanice, pirhi z motivom čebel in tudi zelišča. Niso manjkali niti sodobni tehnološki pristopi, ki so udeležence s pomočjo modernih tehnologij popeljali v virtualni svet brez meja.

Forum se je zaključil s pogostitvijo. Gostilna Pri kolovratu je pripravila strjenko z medom, oz. tako kot jo tudi sami predstavljajo in strežejo svojim gostom - »sladico z zgodbo«.