Dobili državne prvake v senzoričnih lastnostih medu 2018

10.12.2018 10:44:29
Varna hrana
Najboljši slovenski vzorci medu, ki so na mednarodnih in slovenskih ocenjevanjih medu dosegli naziv prvak vrste so se uvrstili na državno senzorično ocenjevanje medu.
 
V petek 7. decembra je v Kulturnem domu v Lukovici potekala slavnostna podelitev priznanj in pokalov tistim čebelarjem, ki so pridelali vrstno najbolj tipične medove. Priznanja in pokale sta podelila doc. dr. Mojca Korošec iz Biotehniške fakultete in g. Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije. V letošnjem letu je bilo ocenjevanje izvedeno v štirih kategorijah, in sicer v kategoriji akacijev, cvetlični, lipov in gozdni med.
 
Državni prvak v kategoriji akacijev med je postal Peter Kolar iz Ptujske Gore. 2. mesto je prejel akacijev med Milana Lisjaka iz  Branika. Tretje mesto pa akacijev med Cvetka Komica iz Dobrove v Brdih.
 
Državni prvak v kategoriji cvetlični med je Zdravko Istenič iz Bovca. 2. mesto je pripadlo cvetličnemu medu Štefana Friša iz Spodnje Velke. 3. mesto je prejel cvetlični med Vladimirja Trohe iz Izole. Zahvala za uvrstitev na državno ocenjevanje pa je prejel med Milka Jurinčiča iz Marezig.
 
Državni prvak v kategoriji lipov med je postal lipov med Čebelarstva Klemenčič iz Škofje Loke. 2. mesto je zasedel lipov med Dušana Arčona iz Vipave. 3. mesto pa je prejel lipov med Borisa Marca iz Nove Gorice. Zahvalo za uvrstitev na državno ocenjevanje medu pa je prejel lipov med Zvonka Žamuta iz Lenarta.
 
Državni prvak v kategoriji gozdni med je postal gozdni med Čebelarstva Boštjan in Anton Noč iz Žirovnice. 2. mesto je prejel gozdni med Trajčeta Nikoloskega iz Ljubljane. 3. mesto pa je pripadlo gozdnemu medu Mirana Blažka iz Ajdovščine.
 
Najboljši vzorci so bili podvrženi tudi analizam kakovosti.

V sklopu prireditve so se podelile tudi licence novim preskuševalcem medu, ki so uspešno zaključili šolanje na Biotehniški fakulteti. Novi preskuševalci, ki so pridobili licenco za opravljanje nalog so: Andrej Bergoč, Silvo Božičko, Jožef Jenko, Uroš Kovač, Vesna Lokar, Mitja Smrdel, Egon Surina, Maja Ivana Smodiš Škerl, Darja Šolar, Janez Vertič in Branko Valenčak.
 
Podelitvi, ki jo je popestril festival čebelarske pesmi je sledila medena pogostitev v Gostišču Furman.
 
Vsem dobitnikom priznanj iskreno čestitamo!
 
Fotografije si lahko ogledate v prilogi (Foto: Drago Juteršek)


Nataša Lilek