Nominiranci za državne prvake v senzoričnih lastnostih medu 2018

08.11.2018 14:41:37
Varna hrana
Tudi v letošnjem letu so bila organizirana slovenska in mednarodna senzorična ocenjevanja medu. Organizatorji senzoričnih ocenjevanj medu OČD Koper, ČD Semič, Čebelarska zveza društev Pomurja, Pomurski sejem d.d. (AGRA) in Čebelarska zveza Gorenjske pa so se odločili, da najbolje senzorično ocenjenim medovom ponudijo možnost, da se udeležijo tudi državnega senzoričnega ocenjevanja medu, ki je potekalo v organizaciji ČZS s ciljem spodbuditi čebelarje, ki pridelujejo kakovosten med k vključevanju v sheme kakovosti. Na državno senzorični ocenjevanje se lahko uvrstijo le vzorci, ki so na mednarodnih in slovenskih ocenjevanjih dosegli naziv prvaka vrste ob strinjanju čebelarja za sodelovanje na državnem senzoričnem ocenjevanju medu. Državno senzorično ocenjevanje se lahko izvede v kolikor so v posamezni kategoriji vsaj 3 vzorci. V letošnjem letu se je ocenjevalo v 4 kategorijah.
 
V kategoriji akacijev med se za državnega prvaka v senzoričnih lastnostih potegujejo Milan Lisjak (Branik), Peter Kolar (Ptujska Gora) in Cvetko Komic (Dobrovo v Brdih).
 
V kategoriji cvetlični med se za državnega prvaka v senzoričnih lastnostih potegujejo Zdravko Istenič (Bovec), Vladimir Troha (Izola), Milko Jurinčič (Marezige), Aleš Staroveški (Ljubljana) in Štefan Friš (Sp. Velka).
 
V kategoriji lipov med se za državnega prvaka v senzoričnih lastnostih potegujejo Čebelarstvo Klemenčič (Škofja Loka), Dušan Arčon (Vipava), Zvonko Žamut (Lenart) in Boris Marc (Nova Gorica).
 
V kategoriji gozdni med se za državnega prvaka v senzoričnih lastnostih potegujejo
Trajče Nikoloski (Ljubljana), Čebelarstvo Boštjan in Anton Noč (Žirovnica) in Miran Blažko (Ajdovščina).
 
Prejeli smo tudi dva vzorca kostanjevega medu (Marinka Košir, Polhov Gradec in Viljem Vrhovšek, Podbočje). Ker pogoj najmanj tri vzorci v določeni kategoriji ni bil izpolnjen ocenjevanje v tej kategoriji ni bilo izvedeno.

Strokovna komisija pod vodstvom predsednice doc. dr. Mojce Korošec iz Biotehniške fakultete se je sestala dne 7.11.2018. V komisiji so še sodelovali mag. Andreja Kandolf Borovšak, mag. Amalija Božnar, prof. dr. Jasna Bertoncelj, Primož Božnar, Tomaž Staniša in Mitja Smrdel. Senzorično ocenjevanje je bilo izvedeno v skladu s Pravilnikom o senzoričnem ocenjevanju medu (UO ČZS, 2014). Najboljše uvrščeni vzorci medu bodo v prihodnjih dneh izpostavljeni tudi kemijskim analizam s katerimi se potrjuje kakovost in varnost.
 
Zaključna prireditev in podelitev priznanj najboljšim bo potekala v petek 7. decembra s pričetkom ob 18.00 uri v Kulturnem domu Lukovica v sklopu Festivala čebelarske pesmi. Ta dan bomo vsem prisotnim še posebej čebelarjem, ki so se uvrstili na državno senzorično ocenjevanje, predstavili prednosti shem višjih kakovosti in jih nagovorili k sodelovanju, saj imajo z uvrstitvijo na državno senzorično ocenjevanje ob preverjeni kakovosti njihovega medu vse potrebne pogoje, da svojim potrošnikom ponudijo med iz katere izmed zaščitenih shem višje kakovosti.
 
Vsem nominirancem iskreno čestitamo. Končni vrstni red bo znan na zaključni prireditvi.
 
 
Nataša Lilek
 

Fotografije