Podelitev nagrade državljan Evrope

19.10.2018 10:40:46
Tajništvo

Delo Čebelarske zveze Slovenije, predvsem aktivnosti povezane z razglasitvijo 20. maja - Svetovnega dneva čebel, je bilo opaženo tudi v Evropskem parlamentu v Bruslju. Čebelarska zveza Slovenije je namreč ena izmed 50 organizacij in posameznikov iz vseh evropskih držav, ki so prejele nagrado državljan Evrope za dosežke na področju povezovanja, sodelovanja in boljšega razumevanja med državami članicami Evropske unije.
Ekipa ČZS, ki se je dne 9. oktobra. 2018 udeležila podelitve nagrade, se je udeležila predstavitve dela, zgodovine in pomena Evropskega parlamenta, kateri je sledil tudi ogled prostorov, ter posameznih dvoran. Tekom predstavitve nas je sprejel evropski poslanec g. Ivo Vajgl, ki nam je predstavil delo in funkcijo evropskih poslance, nato  pa smo se srečali še s preostalimi evropskimi poslanci iz Slovenije. Sprejeli so nas Lojze Peterle, Romana Tomc, Patricija Šulin, dr. Milan Zver in Franc Bogovič, ki so nas seznanili s področji, ki jih vsak posameznik v Evropskem parlamentu pokriva, nato pa je sledil pogovor in izmenjava mnenj ter idej.
Predsednik ČZS Boštjan Noč je nagrado državljan Evrope v imenu Čebelarske zveze Slovenije prevzel na slavnostni podelitvi, katera se je pričela ob 17.30 uri.

Srečanje z bruseljskimi čebelarji in predstavitev njihovega dela
V sklopu obiska smo se naslednji dan  srečali tudi s predstavnikoma bruseljskih čebelarjev.  Čebelarja sta nam predstavila značilnosti čebelarjenja v Bruslju, seznanila z njihovo tehnologijo čebelarjenja, z značilnostmi panjev, čebeljih družin, z zakonskimi omejitvami ter z njihovim načinom ozaveščanje prebivalcev o pomenu čebel in medovitih rastlin. Kljub temu, da se okolje v katerem čebelarijo od našega razlikuje, pa smo med pogovorom ugotovili, da se vsi srečujemo z dokaj podobnimi težavami, ki so povezane predvsem z ohranjanjem čebeljih družin, z zatiranjem varoje ter s pridelavo varnih in kakovostnih pridelkov.
 
Čebelarska zveza Slovenije se zahvaljuje Evropskim poslancem iz Slovenije, da so nas predlagali za prejem nagrade državljan Evrope in nam omogočili obisk Evropskega parlamenta ter sodelovanja na podelitvi nagrade.
 
Simon Golob, svetovalec specialist za področje tehnologije čebelarjenja
 

Fotografije