S čebelicami je Slovenija zelena, aktivna in zdrava!

10.10.2018 11:57:28
Tajništvo
 
Čebelarska zveza Slovenije in predsednik Boštjan Noč prejela prestižno nagrado Kristalni Triglav 2018

V dneh, ko od 8. do 10. oktobra v Portorožu potekajo Dnevi Slovenskega turizma (DST) nas je na Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS) razveselila novica, da Čebelarska zveza Slovenije in predsednik Boštjan Noč prejme prestižno nagrado Kristalni Triglav 2018, ki jo podeljuje Društvo turističnih novinarjev Slovenije.
V okviru DST je v torek 9. oktobra 2018 potekala svečana prireditev s podelitvijo priznanj in pogostitvijo "Okusite Slovenijo". Popotovanje na svečano prireditev s podelitvijo priznanj se je začelo na pomolu pri Hotelu Histrion v Portorožu, kjer smo se po aperitivu vkrcali na katamaran, ki nas je popeljal do Pirana. Svečanost s podelitvijo priznanj je potekala v Gledališču Tartini. Zbrani gosti in prejemniki priznanj smo bili priča fascinantni prireditvi pospremljeni z glasbo virtuozov tria Dovč, Gomač, Krmac s pridruženim vokalom Nuške Drašček. Ker je bila v času podelitve najvišjih priznanj Slovenskega turizma delegacija ČZS s predsednikom Boštjanom Nočem v Bruslju na podelitvi nagrade Državljan Evrope 2018, sta nagrado v njegovem imenu in imenu ČZS prevzela podpredsednika Marko Alauf in Anton Tomec.
Draga Bulca, predsednika Društva turističnih novinarjev Slovenije, smo povprašali o tem zakaj nagrado Kristalni Triglav 2018 prejme Čebelarska zveza Slovenije in predsednik Boštjan Noč:
»Izbira Čebelarske zveze Slovenije in Boštjana Noča ni bila težka. Skozi celo leto spremljam, kaj se dogaja v slovenskem turizmu, sploh ker sem starejši spremljam turizem že desetletja in ko pride pravi trenutek podelimo nagrado. Včasih sem delil nageljne, nekaterim pa tu neže. Videl sem razvoj, kako so se slovenski čebelarji v turizem najprej vključili kot izdelovalci oziroma oblikovalci krasnih, ekoloških turističnih spominkov. Kot drugo sem videl veliko izobraževalnih čebelarskih poti in lepo obnovljenih čebelnjakov, ki se z našo kranjsko čebelo vklapljajo v turistično ponudbo. In potem na vrhu čudovita ideja in izpeljava te ideje, da smo Slovenci zaslužni za to, da vsi svetovni čebelarji 20. maja praznujejo svetovni dan čebel. Tudi sam verjamem, ker stalno živim z naravo in sem tudi sadjar, da je tako, kot je rekel Einstein, da ko bo umrla zadnja čebela, bo tudi umrl človek. Z veseljem ugotavljam, da se močno razvija tudi apiterapija. To se odlično vklaplja v našo splošno ponudbo, ker imamo zeleno, aktivno in zdravo Slovenijo in tudi čebelice so aktivne. Če uživamo njihove pridelke smo tudi mi bolj zdravi in aktivni. Glede izbire prejemnika nagrade zato sploh ni bilo nobenega dvoma. Predlog sem sicer vložil in obrazložil, vendar od vseh mojih 70 kolegov, ki so žirija, nihče ni imel nobene pripombe. Tako rekoč plebiscitarno ste od slovenskih turističnih novinarjev dobili to visoko priznanje.«
Boštjan Noč, predsednik ČZS, je ob prejemu nagrade sporočil:
»S to prestižno nagrado je projekt svetovni dan čebel prepoznan tudi v oziru promocije Slovenije kot zelene destinacije. Veseli me, da smo slovenski čebelarji s tem prispevali k prepoznavnosti Slovenije v svetu in to na najbolj pozitiven možen način – s pomočjo ČEBEL. S to nagrado je dobil projekt svetovni dan čebel priznanje za gospodarsko razsežnost, ki jo odpira. Hvala Društvu turističnih novinarjev Slovenije za podelitev Kristalnega Triglava 2018!«.
V okviru Dni Slovenskega turizma so podelili tudi priznanja:
  • Priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma (TGZ),
  • Priznanje za življenjsko delo v gostinstvu (Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS),
  • Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije (TZS),
  • Sejalec 2018 (STO),
  • Kristalni Triglav za osebnost 2018 (organizatorji DST),
  • Ambasador slovenskega turizma 2018 (MGRT).
Na ČZS smo ob prejemu nagrade ponosni ter hvaležni vsem in za vse, kar se je v preteklih letih razvilo na področju čebelarskega turizma – vedno večje število čebelarjev, inovativnih ponudnikov čebelarskih turističnih doživetij, kar je privedlo do certificiranja ponudnikov čebelarskega turizma (1-3 čebelice) in združevanja v Sekcijo ponudnikov apiturizma pri ČZS, ki svoje člane predstavi v posebnem katalogu izdanim v sodelovanju z STO in na spletni strani www.apiturizem.si. Poseben doprinos k razvoju čebelarskega turizma je dala turistična agencija Aritours z razvojem turističnega produkta ApiRoutes in siceršnjim vsestranskim spodbujanjem razvoja čebelarskega turizma. Pomemben korak pa smo naredili s Klubom profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije s sodelovanjem katerih smo začeli z izobraževanjem čebelarsko-turističnih vodnikov.
Čebelarji bomo s pomočjo čebel v bodoče, preko pestrih doživetij, ki jih ponuja čebelarski turizem, med drugim tudi vedno bolj promotorji Slovenije, kot zelene, aktivne in zdrave turistične destinacije.