Določitev vrste medu

25.07.2018 7:48:54
Varna hrana
Med je naravna sladka snov, ki jo izdelajo medonosne čebele (Apis mellifera). Vsebuje okrog 200 različnih snovi. V glavnem je koncentrirana vodna raztopina ogljikovih hidratov, med njimi je največ fruktoze in glukoze, nekaj je tudi saharoze, najdejo se tudi drugi oligo- ter polisaharidi. Kljub temu, da med vsebuje veliko sladkorjev, je vseeno cenjen v prehrani ljudi, saj v manjši meri vsebuje tudi beljakovine, encime, organske kisline, aminokisline, maščobe, vitamine, minerale, flavonoide, fenolne snovi, ki spadajo med antioksidante. Svež med ima podobno antioksidativno učinkovitost kot nekatero sadje in zelenjava. Antioksidanti naj bi preprečevali nastanek rakavih obolenj, raznih vnetij, preventivno naj bi delovali pred procesi staranja. Vsebnost teh sestavin v medu je majhna in lahko zelo variira glede na botanično in geografsko poreklo, v manjši meri pa nanje vplivajo tudi postopki pridobivanja medu in pogoji skladiščenja. Od slovenskih medov imajo najvišjo antioksidativno učinkovitost hojevi medovi, sledijo smrekovi, gozdni, kostanjevi, cvetlični, lipovi in nazadnje akacijevi (Bertoncelj, 2008).
 
Medovi se med seboj zelo razlikujejo, ne samo med vrstami, ampak tudi znotraj vrst medu obstajajo velike razlike, saj čebele medičine ali mane ne naberejo samo na eni rastlini, ampak vedno na večih. Kadar prevladujejo lastnosti ene rastline, ga lahko označimo po tej rastlini. Najpogostejše vrste medu v Sloveniji so: akacijev, lipov, smrekov, kostanjev, hojev, tudi med oljne ogrščice. Kadar čebele nabirajo medičino in ne prevladujejo lastnosti ene rastline govorimo o cvetličnem medu, kadar pa mano pa tak med označimo kot gozdni med. Da med označimo po določeni vrsti morajo tako njegove senzorične, fizikalno-kemijske (električna prevodnost) kot tudi mikroskopske (pelod) ustrezati za posamezno vrsto medu. Če vrste medu ne poznamo, lahko med označimo samo kot MED. V primeru prodaje medu kot Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, mora biti vrsta medu vedno označena.  Določitev vrste medu ni vedno enostavno, čebelarji se lahko po pomoč vedno obrnejo na svetovalce javne svetovalne službe v čebelarstvu.

Andreja Kandolf B.
Svetovalka za zagotavljanje varne hrane