Posejali in posadili sončnice na dogodku »Kar sejemo, to žanjemo«

24.05.2018 15:10:24
Ekonomika
ČZS JSSČ je v sodelovanju s Šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti iz Celja dne 16. maja 2018 organizirala dogodek »Kar sejemo, to žanjemo« s sajenjem in setvijo sončnic. Sončnice, ki jih pogosto videvamo kot okras vrtov, sejemo tudi kot kulturne rastline in jih lahko v celoti izkoriščamo, saj uporabimo vse dele rastline. So tudi bogata paša za čebele, semena sončnic pa so primerna tudi za uživanje, lahko rečemo, da so pomembna hrana za čebele, ljudi in živali.
Dogodek setve sončnic je potekal na dnevu špargljev, ki ga šola organizira že osemnajstič. Pred dogodkom je potekala razprava na kateri so sodelovali naslednji gostje:
  • - g. Marko Alauf, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije,
  • - ga. Lidija Lipič Berlec z Ministrstva RS za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano,
  • - g. Franc Vitez, Kmetija Vitez,
  • - g. Iztok Vidic, Aspega s. p.
  • - ga. Štefanija Kos Zidar, direktorica Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.
 
Po okrogli mizi so gostje razprave posejali in posadili sončnice na gredi v šolskem parku, v neposredni bližini čebelnjaka. Obiskovalci so si lahko od blizu ogledali čebele na satu, ki jih v šolskem čebelnjaku oskrbuje g. Jernej Andrej skupaj s čebelarskim krožkom. Podpredsednik g. Alauf pa je ob tej priložnosti obiskovalcem predstavil člane čebelje družine in njihovo mirnost. Na posestvu šole bodo posejali tudi večjo kmetijsko površino sončnic, z dvema različnima sortama: eno, ki bo primerna za nadaljnjo predelavo hladno stiskanega sončničnega olja, in drugo, ki jo bodo porabili za ptičjo krmo.
Sledil je ogled šolskega nasada špargljev, degustacija špargljevih jedi in okušanje domačega nerafiniranega sončničnega olja, ki ga je prispevala Kmetija Vitez.

V prilogi najdete celotni dokument s povzetkom razprave in fotoreportažo.

Nataša Klemenčič Štrukelj