S plesom do odločitev in organizacija čebelje družine

24.05.2018 7:21:25
Tajništvo
Vljudno vabljeni na predavanje z naslovom "S plesom do odločitev in organizacija čebelje družine", ki bo v danes, 24.5. 2018 ob 18 uri v P1 na Oddelku za biologijo na Večni poti 111 v Ljubljani.

Predaval bo izr. prof. dr. Janko Božič, predavatelj in raziskovalec s področja vedenja živali in čebelarstva na Biotehniški fakulteti na Oddelku za biologijo in vodja centra za čebelarstvo na Biotehniški fakulteti. Predavanje je še eden od dogodkov v okviru počastitve svetovnega dne čebel, ki je bil minulo nedeljo. Ob tej priliki si še lahko ogledate tudi razstavo, ki je postavljena v avli Biološkega središča, bodisi pred ali po predavanju. Krajši povzetek predavanja je v nadaljevanju, daljši pa na strani Centra za čebelarstvo, »S plesom do odločitev…«.


Krajši povzetek

Čebelja družina je primer stabilne oblike organiziranja družbenega življenja, ki se je verjetno izoblikovala vsaj pred 25 milijoni let. Od takrat ni doživela bistvenih sprememb osnovnih principov delovanja, izoblikovale pa so se specifične prilagoditve v družbenem življenju, ki jih poznamo pri danes živečih vrstah rodu čebela (Apis sp.)

Nekoč so v čebelji matici iskali opravičilo za obstoj kraljestev, danes pa iščemo mehanizme odločanja znotraj čebelje družine, ki nehote namigujejo na podobnosti delovanja demokracije v človeški družbi. Glavno orodje čebel za odločanje na nivoju družine je plesno sporazumevanje. Čebele skavtke po vznemirljivi najdbi pašnega vira ali celo novega bivališča to sporočajo družini z ustrezno prilagojenim plesnim vzorcem. Kako se ostale čebele delavke odzovejo na posredovano informacijo o viru, je predvsem odvisno od biološke nujnosti za dosego ustreznega nivoja soglasja.