Čebelar in slovar praznovala okroglo obletnico

16.05.2018 13:21:29
Izobraževanje
Ob 1. obeležitvi svetovnega dne čebel sta Državni svet Republike Slovenije in Čebelarska zveza Slovenije pripravila razstavo: Slovenski čebelar in Čebelarski terminološki slovar – neprecenljiva za ohranjanje in razvoj slovenskega jezika! 1. obeležitev svetovnega dne čebel sovpada s 120. obletnico izhajanja glasila Slovenski čebelar in z 10. obletnico izida Čebelarskega terminološkega slovarja. Razstava je bila odprta v torek, 15. maja 2018, ob 10. uri, v stavbi parlamenta, v preddverju dvorane Državnega sveta, Šubičeva 4, Ljubljana.
Obe publikaciji označujemo kot neprecenljivi za ohranjanje in razvoj slovenskega jezika in z njim našega naroda na celotnem slovenskem etničnem ozemlju. Pregledna razstava čebelarske literature je bila obogatena s fotografsko razstavo, razstavo medovitih rastlin vrtnarije Golob – Klančič, maket čebelnjakov Belinke ter s promocijskim kotičkom ljubljanskih čebelarskih društev. V kulturnem programu pa je sodeloval moški komorni zbor Čebelarske zveze Slovenije.
Odprtje razstave so s pozdravom počastili predsednik Državnega sveta Alojz KOVŠCA, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan ŽIDAN in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan NOČ.
Ob 10. obletnici izida Čebelarskega terminološkega slovarja je spregovorila Ljudmila BOKAL, ki je povedala, da je Čebelarski terminološki slovar izšel septembra 2008. »Nastal je v sodelovanju Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) in Čebelarske zveze Slovenije, ki je bila pobudnik dela. To je prevajalni razlagalni slovar čebelarske stroke; vsebuje 3087 pomensko pojasnjenih čebelarskih terminov, strokovnih izrazov, ki odražajo pojmovni sistem stroke.« Poudarila je tudi, da je »čebelarska terminologija zelo stara. Izraza med in strd najdemo že v Registru Dalmatinovega prevoda Biblije iz leta 1584. Prvi zapis o slovenskem čebelarstvu pa najdemo v Slavi vojvodine Kranjske Janeza Vajkarda Valvasorja iz leta 1689.« in da je za čebelarsko izrazje značilna antropomorfizacija t.j. »prenos rabe izrazov, ki označujejo odnose med ljudmi, tudi v biologijo čebel … (čebela umre). … Čebelarski terminološki slovar kot tak prispeva k prepoznavnosti slovenske jezikovne in kulturne identitete in je svojevrsten spomenik kulturne dediščine, kateri je posvečeno letošnje leto
Marko BORKO je nekaj besed namenil 120. obletnici izhajanja glasila Slovenski čebelar. »V slovenskem merilu je Slovenski čebelar, ki izhaja od leta 1898, edina strokovna revija v slovenskem prostoru, ki izhaja že 120. leto brez prekinitve in z nespremenjenim naslovom. To dejstvo je potrdila tudi Narodna in univerzitetna knjižnica. … Za Slovenskega čebelarja je značilno, da je skozi vsa leta dokumentiral dogodke v čebelarstvu in s tem v bistvu zrcali zgodovino čebelarstva na Slovenskem.« Omenil je še, da je bila pred 10. leti odprta tudi Čebelarska knjižnica Janeza Goličnika v Čebelarskem centru Slovenije.
Razstava bo na ogled do 31. maja 2018, ob delavnikih med 9.00 in 15.00 uro.
MB
 
GOVORA GE. BOKAL IN G. BORKA SE NAHAJATA V SPODNJIH PRILOGAH.
FOTOGRAFIJE IZ ODPRTJA RAZSTAVE SI LAHKO OGLEDATE V SPODNJI GALERIJI
Foto: Milan Skledar, Skledar TV