Travniška kreacija svetovni dan čebel v Dovškem

16.05.2018 11:10:01
Tajništvo
Marija in Viktor Richter iz Dovškega pri Senovem imata na zelenici pred svojo hišo v travi odkošen veliki znak, ki nam pove, da je 20. maj svetovni dan čebel.
V nadaljevanju objavljamo čestitko zakoncev Richter za ta veliki dosežek:
 
Slovenija je uspela. Čebele in človeštvo bo preživelo. Čestitava in se zahvaljujeva ljubiteljem čebel in vsem ČEBELARJEM s travnato kreacijo svetovnega dne čebel. Prav posebno pozornost pa namenjava vodji projekta mag. Dejani Židanu, kmetijskemu ministru Slovenije (Dovško je obiskal 15. 5. 2018) in pobudniku projekta SDČ predsedniku Čebelarske zveze Slovenije g. Boštjanu Noču.
Znak je 474 x povečan od velikosti A4, različni višinski nivoji košnje ponazarjajo barvo znaka. V čast si štejeva, da vas lahko pohvaliva za tako plemenito opravljeno delo. Najlepša hvala.

 
G. Richter je 88-letni gospod iz Posavja, katerega konjiček so travniške kreacije – košnja različnih simbolov, znakov, grbov na velikem travniku pred domačo hišo v Dovškem. Lansko leto je praznoval jubilejnih 20 let ustvarjanja. Glede na to, da Slovenija uspela s pobudo in da je posledično 20. maj proglašen za svetovni dan čebel je g. Viktor Richter prišel na idejo, da letos odkosi naš slovenski in svetovni logotip dneva čebel, v počastitev prvega tovrstnega dne na svetu, kot njegov doprinos in podporo ob temu enkratnemu dogodku.
Osnutek logotipa je preko zime nastal na milimetrskem papirju v domači kuhinji g. Richterja. Delo v naravi na 20 x 20 m velikem travniku pa je steklo že v aprilu: zakoličenje znaka v pravem razmerju (cca. 500 količkov), priprava kosilnic (5 različnih, za košnjo na različnih nivojih višine, da je efekt znaka popoln), dnevna ali tedenska košnja v času rasti trave itd.).
Kot vsako leto, je tudi letos poleg odkošenega travnika postavljen transparent, tokrat z napisom: »20. maj Svetovni dan čebel Čestitamo«.
FOTOGRAFIJE TRAVNIŠKE KREACIJE IN NJENEGA NASTANKA OBJAVLJAMO V SPODNJI GALERIJI.
Zakoncema Richter pa se iskreno zahvaljujemo za čestitke!
ČZS