Slovenija si prizadeva za zaščito čebel na ravni EU

15.05.2018 16:42:31
Tajništvo
Na spletni strani 24ur.com so zapisali:
 
Slovenija, ki je uspela s pobudo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel, si zdaj prizadeva za zaščito čebel na ravni EU. Pogovori o tem že potekajo, minister Dejan Židan si želi, da bi to Evropska komisija storila še pred koncem aktualnega mandata, torej do sredine prihodnjega leta. S tem se namreč odpre pot za podporo čebelarstvu.
 
"Če nam to uspe, bo čebelarstvo lahko podprto podobno kot kmetijstvo," je na konferenci, namenjeni predstavitvi aktivnosti ob svetovnem dnevu čebel, poudaril minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Židan, ki opravlja tekoče posle.
 
Najlažja pot do razglasitve zaščite čebel na ravni EU je po ministrovih pojasnilih skozi sprejem evropske direktive, v to smer razmišlja tudi komisar za okolje, ribištvo in pomorske zadeve Carmenu Vella, ki podpira pobudo za zaščito čebel in se bo v soboto na Brdu pri Kranju udeležil ministrske konference ob obeležitvi prvega svetovnega dneva čebel. Direktiva bi naslovila tako ogroženost čebel kot ukrepe, ki se morajo izvajati, da čebele preživijo.
 
Pobuda za zaščito čebel bo sicer predvidoma vključena tudi v deklaracijo, ki jo bodo v soboto sprejeli v okviru ministrske konference in bo usklajena tudi z Organizacijo ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO), pa tudi v 'čebelarsko' deklaracijo, ki jo bodo čebelarji sprejeli v okviru petkove svetovne čebelarske konference, ki bo potekala v Žirovnici.
 
Noč: Razglasitev čebel za ogrožene nadgradnja svetovnega dneva čebel
 
Za predsednika Čebelarske zveze Slovenije in idejnega očeta svetovnega dneva čebel Boštjana Noča je razglasitev čebel za ogrožene nadgradnja svetovnega dneva čebel. "Tu je naloga Slovenije, da argumentira in vsem čebelarjem zagotovi boljše pogoje za delo s čebelami. Če bo čebela ogrožena, bodo sledili tudi ukrepi, ki bodo izboljšali pogoje za preživetje čebel," je izpostavil.
Noč je pozdravil tudi predlog ministra, da se sprejme program odličnosti v čebelarstvu, o čemer bo danes za zaprtimi vrati razpravljal svet za čebelarstvo. "To je prvi korak za izboljšanje pogojev, naslednji korak pa je, da v EU čebele razglasimo za ogrožene," je dejal.
 
V Sloveniji je čebelarstvo način življenja, vsak 200. prebivalec države je čebelar, je pomen čebelarstva za Slovenijo podčrtal minister in dodal, da je treba to področje še krepiti: "Na nekaterih področjih želimo biti najboljši, to prinaša program odličnosti v čebelarstvu."
 
Ta gre v smeri, da je treba narediti korak naprej pri zdravju čebel, da se nadgradi področje tehnologije in ciljnih raziskav, program naj bi šel tudi v smeri krepitve ekološkega čebelarstva, je pojasnil Židan.
 
Od ideje septembra 2014 do razglasitve svetovnega dne decembra 2017
Minister je sicer predstavil kronologijo in pomembnejše aktivnosti, ki jih država vodila v prizadevanjih za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Ideja se je Noču porodila sredi septembra 2014, nekaj dni kasneje jo je minister pisno podprl. Oktobra 2014 jo je podprl predsednik države Borut Pahor, ki bo tudi osrednji govornik na nedeljski slovesnosti ob svetovnem dnevu čebel, ki bo potekala v Žirovnici.
Pobuda Čebelarske zveze Slovenije je formalno podporo vlade dobila aprila 2015, maja tega leta jo je Slovenija predstavila Svetu EU za kmetijstvu. Generalna skupščina Združenih narodov je svetovni dan čebel razglasila decembra lani s sprejemom posebno resolucije.
 
Vrhunec prvega svetovnega dne čebel v rojstnem kraju Antona Janše
Svetovni dan čebel bomo letos obeležili prvič, namenjen pa je krepitvi zavedanja o pomenu čebel za človeštvo. Različne prireditve ob tej priložnosti potekajo že več kot en mesec, vrhunec bodo dosegle konec tega z omenjenim tridnevnim dogajanjem v Žirovnici oziroma Breznici, rojstnem kraju pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše (rodil se je 20. maja 1734, zato tudi predlog, da je ta dan svetovni dan čebel), in Brdu pri Kranju.
 
Za sobotno ministrsko konferenco, ki se je bo udeležil tudi generalni sekretar FAO Jose Graziano da Silva, je po pojasnilih državne sekretarke Tanje Strniša doslej prijavljenih 21 delegacij. Na povabilo so se po njenih besedah odzvale vse države iz evropske regionalne skupine (poleg držav EU tudi države Zahodnega Balkana, Rusije in Turčije), bodo pa prisotni tudi predstavniki ostalih regionalnih skupin.
Slovesnosti ob prvem svetovnem dnevu čebel bodo potekale med 18. in 20. majem v Žirovnici, Višnji Gori in Brdu pri Kranju, vrhunec praznovanja pa bo osrednja slovesnost 20. maja 2018 pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.
 
V okviru petkove strokovne čebelarske konference, ki jo v Žirovnici pripravlja čebelarska zveza, bodo v Višnji Gori odkrili obeležje kranjski sivki. V Višnji Gori oziroma v gradu Podsmreka je namreč sredi 19. stoletja delovala družina Rošic (Rotschütz), ki je postavila prvi trgovski čebelnjak s kranjsko sivko in z njo začela trgovati.
 
Prireditve se v tem tednu krepijo, med drugim so danes v preddverju državnega sveta odprli razstavo z naslovom Slovenski čebelar in čebelarski terminološki slovar - neprecenljiva za ohranjanje in razvoj slovenskega jezika!, na kmetijskem ministrstvu pa priložnostno tematsko razstavo Medena umetnost.
 
Peterle in Bogovič v Bruslju obeležila prvi svetovni dan čebel
Evropska poslanca iz Slovenije Alojz Peterle in Franc Bogovič sta medtem danes v Evropskem parlamentu v Bruslju gostila zajtrk ob prvem svetovnem dnevu čebel. Na zajtrku, za katerega so med darovali slovenski čebelarji, so izpostavili pomen čebel in opozorili, da je svetovni dan šele začetek poti za zaščito teh pomembnih opraševalcev.
 
"Razglasitev svetovnega dne čebel je izjemen dosežek slovenskih čebelarjev in tudi slovenske diplomacije. Namen tega dne je širjenje osveščenosti o čebelah in iskanju njim naklonjenih rešitev po vsem svetu," sta poudarila Peterle (NSi/EPP) in Bogovič (SLS/EPP), ki sta oba čebelarja.
"Vemo, da čebele ne umirajo same. Ko so ogrožene čebele, so ogrožene tudi druge vrste. Ko gre za čebele, gre tudi za preživetje človeka. Brez čebel ni prihodnosti," je izpostavil Peterle. "Edina prava in trajna rešitev je zdravo okolje za čebele. To pa pomeni, da moramo spremeniti naš način pridelave hrane oziroma razvojno paradigmo," je še opozoril.
"Čebele pomagajo pri ohranjanju biotske raznovrstnosti v okolju in so tako indikator stanja v naravi. Kot pridelovalec jabolk v svoj sadovnjak v času cvetenja vsako leto postavim deset panjev čebel, saj je prisotnost čebel med cvetenjem zagotovilo za dober pridelek," pa je dejal Bogovič.
 
V Sloveniji je pet čebelarjev na 1000 prebivalcev, s čimer se uvršča med najbolj čebelarske države na svetu, je izpostavil veleposlanik Slovenije v Belgiji Rado Genorio, ki ima tudi dva brata čebelarja. Razglasitev svetovnega dne je šele začetek zahtevne poti za zaščito teh pomembnih opraševalcev, je še poudaril.
Genorio je izpostavil tudi slovenske načrte za vzpostavitev mednarodne čebelarske šole ter seminar o izzivih in priložnostih čebelarstva, tudi za afriške države, ki ga bodo konec maja organizirali skupaj z belgijskim kraljevim inštitutom za mednarodne odnose Egmont.
 
"Čebele nas povezujejo, to smo evropski poslanci dokazali že večkrat," je še poudaril Peterle. Zajtrka, ki sta ga gostila z Bogovičem, so se med drugimi udeležili še evropska poslanca Tanja Fajon (SD/S&D) in Igor Šoltes (Zeleni), predstavnik Evropske komisije Humberto Delgado Rosa ter predstavnik valonskega in bruseljskega čebelarskega združenja Etienne Bruneau.
 
Celotna vsebina dostopna na: 
https://www.24ur.com/novice/slovenija/po-razglasitvi-svetovnega-dneva-cebel-slovenija-se-v-prizadevanja-za-njihovo-zascito-na-ravni-eu.html