Vabilo na dogodek projekta »Kar sejemo, to žanjemo« ob setvi sončnic in 18.

10.05.2018 10:38:32
Ekonomika
ČZS, JSSČ, v sodelovanju s Šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti iz Celja organizira dogodek projekta »Kar sejemo, to žanjemo« ob setvi sončnic, v sredo, 16. maja 2018. Dogodek bo potekal na šoli s pričetkom ob 9. uri, ko bodo povabljeni gostje spregovorili o pomenu pridobivanja sončnic. Sončnica je namreč vsestransko uporabna rastlina, ki jo uporabljamo za različne namene. V letošnjem projektu bomo še prav posebej poudarili njihovo uporabno vrednost. Gostje razprave in dogodka »Kar sejemo, to žanjemo« bodo:
  • - g. Marko Alauf, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije,
  • - ga. Lidija Lipič Berlec z Ministrstva RS za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano,
  • - g. Gorazd Kocbek iz Oljarne Kocbek,
  • - ga. Štefanija Kos Zidar, direktorica Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje in
  • - g. Iztok Vidic, Aspega s. p.
Po razpravi bomo povabili goste, da posejejo in posadijo sončnice na gredi v šolskem parku. Park, ki ga imenujemo tudi najlepša učilnica na prostem, se razteza na 3,5 ha in ga krasijo šolski čebelnjak ter več kot 500 različnih vrst rastlin. Greda sončnic je v neposredni bližini čebelnjaka. Na posestvu šole bodo posejali tudi večjo kmetijsko površino sončnic, z dvema različnima sortama: eno, ki bo primerna za nadaljnjo predelavo hladno stiskanega sončničnega olja, in drugo, ki jo bodo porabili za ptičjo krmo. Ob tem bomo podali pomembno sporočilo o pomenu pridobivanja sončnic in njihovi uporabni vrednosti.
 
Po razpravi bosta sledila dva dogodka:
- od 9.45 do 10.30 – predavanje na temo Zasnova ekološkega nasada špargljev, g. Iztok Vidic, Aspega d. o. o.;
- od 10.30 do 11.00 – zasaditev grede s sončnicami, ČZS in g. Sergej Kos, ŠHVU Celje;

Na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti iz Celja se bo program nadaljeval z naslednjimi dogodki:  
- od 11.00 do 11.30 – voden ogled šolskega nasada špargljev z demonstracijo pobiranja špargljev, Romana Špes, Veronika Cvetko in Štefanija Kos Z., ŠHVU Celje;
- degustacija špargljevih jedi – Irena Koražija, Okrepčevalnica Jeja in Šolski center Šentjur.

V času med 9.00 in 15.00 bo potekala samooskrbna tržnica s prodajo sezonskih rastlin, zelišč in dišavnic, špargljev, pridelanih na ekološki in integriran način. Možnost nakupa priročnika Špargelj na domačem vrtu, njivi in v kuhinji.

Vljudno vabljeni!

Avtor foto: Gregor Petrič