Predsednik RS gospod Borut Pahor obiskal ČZS

20.04.2018 19:17:28
Tajništvo
Predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor je danes 20. aprila ob 16:00. uri obiskal Čebelarski center Slovenije. Namen obiska je bil posvojitev čebelje družine v podporo akciji “Polepšajmo čebelam domovanje in spoznajmo čebelarje”.

ČZS je v lanskem letu ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku objavila natečaj poslikave panjskih končnic z naslovom “Polepšajmo čebelam domovanje in spoznajmo čebelarje”. Natečaj je bil namenjen učencem 2. triade OŠ in učencem, ki obiskujejo čebelarske krožke. Namen natečaja je, da poslikane panjske končnice izpod otroških rok ne končajo v skladiščih, ampak da dobijo svoje mesto na pravih čebeljih panjih pri bližnjem čebelarju. Na tak način bo vsak učenec, katerega panjska končnica bo krasila čebelji panj, simbolično posvojil čebeljo družino v njem. Na takšen način bodo učenci še bolje spoznali lokalne čebelarje in njihovo delo. Slovenski osnovnošolci so tako posvojili več kot 1.300 čebeljih družin. V podporo akciji je čebeljo družino simbolično posvojil tudi predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor.
 
G. Pahor je izrazil podporo projektom ČZS, katera sta tudi dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev in natečaj poslikave panjskih končnic. V Čebelarskem centru Slovenije so ga sprejeli predsednik ČZS g. Boštjan Noč, podpredsednika ČZS g. Marko Alauf in g. Anton Tomec, vodja služb ČZS ga. Lidija Senič, direktor občinske uprave Občine Lukovica g. Stojan Majdič in ravnateljica Osnovne šole Janka Kersnika Brdo ga. dr. Anja Podlesnik Fetih ter njihovi učenci, ki so ustvarili več kot 20 panjskih končnic. Izmed poslikanih panjskih končnic je g. Pahor izbral dve nato pa zaprosil učence, da sami izmed predlaganih izberejo zmagovalno. Z zmagovalno panjsko končnico je g. Pahor  posvojil čebeljo družino s tem, ko je bila pritrjena na enega izmed panjev čebelnjaka ČD Lukovica.
 
Učence Osnovne šole Janka Kersnika Brdo, je g. Pahor v zahvalo povabil, da ga ob priliki obiščejo v predsedniški palači. Srečal se je tudi s predstavniki ČD Lukovica, ČD Domžale in ČD Grosuplje.
 
Ob zaključku obiska je g. Pahor poskusil tudi slovenske medove in medenjake, predsednik ČZS g. Noč pa mu je podaril maketo čebelnjaka Antona Janše, da ga bo spominjala na obisk v Čebelarskem centru Slovenije.
 
Več na foto utrinkih v prilogi.
 
Čebelarska zveza Slovenije