Vabljeni na ogled čebelarske razstave v DZ RS v počastitev prvega praznovanja

13.04.2018 9:04:11
Tajništvo
Državni zbor je na pobudo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana in predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča prisluhnil želji, da pred prvo obeležitvijo Svetovnega dneva čebel  gosti čebelarsko razstavo.

V podporo bogati ter neprecenljivi slovenski čebelarski tradiciji  bomo v Državnem zboru prvi Svetovni dan čebel obeležili  v četrtek, 19. aprila 2018, ob 9. uri v preddverju velike dvorane Državnega zbora.  Na dogodku, ki ga bo spremljal krajši kulturni program, bo na voljo tudi pokušina slovenskega medu.

***

Razstava v počastitev prvega svetovnega dne čebel je postavljena v preddverju velike dvorane Državnega zbora. Ob ogledu obiskovalcu ponuja seznanitev z glavnimi značilnostmi slovenskega čebelarstva. Slednje ima v Sloveniji že zelo dolgo tradicijo in bogato kulturno dediščino. Obiskovalci si lahko ogledajo, kako je potekalo čebelarjenje nekoč in danes. Za lažjo predstavo je razstavljena tudi oprema in pripomočki, ki jih čebelarji uporabljajo pri svojem delu.

Slovenski čebelarji so še prav posebej ponosni na avtohtono čebeljo raso kranjsko sivko, ki ima na razstavi posebno mesto. Ogledati si je mogoče zanimivosti iz življenja čebel, predvsem pa njihov pomen za naše življenje. Čebele opravljajo v naravi pomembno nalogo –opraševanje, ki omogoča biotsko pestrost, velik pomen pa ima tudi v pridelavi hrane za ljudi in živali. Čebele nam dajejo tudi čebelje pridelke.

V Sloveniji imamo na ravni Evropske unije zaščiten Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kraški med in Kočevski gozdni med, ki nosita zaščiteno geografsko poreklo. Medovi so predstavljeni skupaj z ostalimi čebeljimi pridelki kot so cvetni prah, propolis, matični mleček in vosek, predstavljeni pa so tudi izdelki iz čebeljih pridelkov.

Razstava ponuja tudi ogled nagrajenih vrhunskih čebelarskih fotografij, ki ponazarjajo vsakdanje življenje čebel, delček razstave pa je namenjen tudi spoznavanju starejše in novejše čebelarske literature.

Osrednji del razstave je predstavitev različnih aktivnosti in vloženega truda za razglasitev Svetovnega dneva čebel, ki ga je Organizacija združenih narodov razglasila na pobudo Slovenije. Prvič ga bomo obeležili prav letos, 20. maja, ki je tudi rojstni dan najbolj poznanega čebelarja slovenskih korenin Antona Janše. Upamo, da bo razstava pripomogla k dvigu zavesti o pomembnosti čebel in vzbudila pozornost in skrb za njihovo ohranjanje.

V sklopu razstave si je mogoče ogledati tudi čebelarske filme.

Več na spletnem portalu Državnega zbora.

***

Razstava je v preddverju Državnega zbora na ogled od petka, 13. aprila do vključno četrtka, 26. aprila 2018. Ogled razstave je mogoč ob delavnikih, v uradnem času od 9. do 15. ure, razen v času sprejemov in drugih organiziranih dogodkov. Razstavo si individualni obiskovalci lahko ogledajo brez predhodne najave, skupine pa morajo svoj prihod napovedati Službi za odnose z javnostmi.

Vljudno vabljeni!