Hiter pregled čebeljih družin

08.03.2018 13:06:16
Tehnologija
V kolikor ste čebelje družine z mladimi maticami pravočasno in pravilno zazimili, jim zagotovili dovolj  pravilno razporejene hrane  in ste jih z zimskim zatiranjem »očistili«  varoj , ter jim omogočili preko zime absoluten mir, potem nimate potrebe za takšnim pregledom. Če  pa niste sigurni, ali imajo vse čebelje družine zadostne količine pravilno razporejene hrane, je potrebno v tem času napraviti hiter pregled čebeljih družin.
Namen tega pregleda je kontrola zaloge hrane in po potrebi izvajanje ustreznih  popravljanih ukrepov. Za takšen pregled izkoristimo prvi lep sončen dan brez vetra, ko je zunanja  temperatura  nad 12 C. Pri tem pregledu ni potrebno iz panja odstraniti in nato pregledovati  vseh satov. Dovolj  je, da prekontroliramo dva do tri sate,  tako da  ugotovimo stanje zaloge hrane v panju. V kolikor se poleg čebeljega gnezda nahaja sat ali dva polna hrane in so nad gnezdom še venci hrane je stanje zadovoljivo. V kolikor najdemo poln sat hrane, vmes med njemu in gnezdom pa prazen sat, jih zamenjamo.  
Pri hitrem pregledu čebeljih družin bomo  sigurno našli družine, ki jim primanjkuje hrane. Če se zaloga hrane ob gnezdu hitro zmanjšuje, nimamo druge izbire, kot da čebelam dodamo hrano. Dodamo jim medene sate iz rezerve z nastrganimi pokrovci, da se ne trudijo še z odkrivanjem medu. Če ni prehladno, jih lahko krmimo tudi s sladkorno raztopino.  Pri uporabi krmnih pogač moramo biti previdni, kajti čebele za predelavo te hrane potrebujejo več vode, to pa utegne ob mrazu in slabem vremenu povzročiti nemalo težav. Ob zdajšnjem zelo spremenljivem vremenu s hitrimi ohladitvami obstaja nevarnost, da čebele ne bodo sposobne ogrevati vse zalege, posledica tega pa bo pojav prehlajene zalege, griže, noseme itd.
Če prisegate na pogače, naj bodo te narejene s cvetnim prahom, ki ste ga pridelali sami, ali pa uporabite invertne pogače, ki jih lahko dobite v bolje založenih trgovinah s čebelarskim materialom. Odsvetujem pa vam uporabo različnih dodatkov v pogačah, ker vplivajo na kakovost medu. Zavedati se moramo, da cvetnega prahu ne more nadomestiti noben nadomestek. Glede na to, da je v AŽ-panjih še vedno železno pravilo Preussova metoda premeščanja satov, se kaj hitro lahko zgodi, da se pozneje v medu pojavijo ostanki nadomestkov cvetnega prahu. V med pa ne sodi nič, kar ni njegova naravna sestavina.
 
Temeljit spomladanski pregled družin bomo opravili kasneje, ko bo vreme toplejše in bo že skopnel »marčevski« sneg.

Vlado Auguštin

Fotografije