Novinarska konferenca in kosilo iz zaščitenih kmetijskih proizvodov

15.11.2017 17:05:27
Ekonomika
*******IZJAVA ZA JAVNOST*****
Čebelarska zveza Slovenije je danes v podporo kakovostnim shemam v sodelovanju s proizvajalci certificiranih kmetijskih proizvodov organizirala novinarsko konferenco na kateri so postregli z živili vključenimi v kakovostne sheme s poudarkom na uporabi medu v kulinariki.
Kosilo organizirano pod sloganom »Brez čebel ni hrane« je bilo sestavljeno iz Kranjske klobase, Kraškega pršuta, Ptujskega luka, Prekmurske gibanice, Prekmurske šunke in Pivškega piščanca ter seveda začinjeno z bogastvom arom Slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo in Kraškega medu ter Kočevskega gozdnega medu z zaščiteno označbo porekla.
Na novinarska konferenci  so sodelovali predstavniki Čebelarske zveze Slovenije podpredsednik ČZS g. Anton Tomec in svetovalka specialistka za varno hrano ga. Nataša Lilek in, iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Generalna direktorica ga. Andreja Kvas Majer in iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije direktor g. Branko Ravnik.  Glavna tema novinarske konference je bila namenjena prav temu na kaj moramo biti kot potrošnik pozorni in kako prepoznamo jedi višje kakovosti!
Dandanes imamo potrošniki možnost nakupa različnih živil. Vse bolj pa smo pozorni na način pridelave in kakovost živil, ki jih uživamo. Slovenija ima zelo majhno samooskrbo s hrano in po večini smo odvisni od uvoza živil. Takšna živila so pogosto izpostavljena dolgim transportnim potem, različnim načinom skladiščenja, toploti, svetlobi kar lahko vpliva na njihovo kakovost. Splošno je znano, da se priporoča uživanje hrane iz domačega, lokalnega okolja s čemer se ohranja tudi domače kmetijstvo. Pomemben del kmetijstva je tudi čebelarstvo, njegov najbolj poznani in razširjeni proizvod pa je med. V Sloveniji naravne danosti čebelarjem omogočajo pridelavo vrstnega medu, ob upoštevanju dobre čebelarske prakse pa lahko čebelar pridela in ohrani kakovosten in varen med, takšen kot so ga proizvedle čebele.
Čebelarji se vključujemo tudi v sheme kakovosti. Shema kakovosti pomeni opredelitev posebnih meril in zahtev glede značilnosti, postopkov pridelave ali predelave kmetijskih pridelkov ali živil. Kmetijski pridelki in izdelki označeni z oznako ene izmed shem kakovosti kažejo na posebnost ali višjo kakovost proizvoda. Poznamo nacionalne in evropske zaščite s pripadajočimi simboli kakovosti.
V Sloveniji na področju medu poznamo tri zaščite geografskega poimenovanja medu priznane na evropskem nivoju,  in sicer Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kočevski gozdni med in Kraški med, ki nosita zaščiteno označbo porekla. Nekateri čebelarji pa se vključujejo tudi v ekološko pridelavo medu.
Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo se prideluje na območju celotne države R Slovenije. Pod tem imenom najdete akacijev, cvetlični, lipov, kostanjev, smrekov, hojev in gozdni med. Je eden od redkih zaščitenih kmetijskih pridelkov, ki ima v svojem imenu ime naše države. Prepoznate ga po prelepki na pokrovu kozarca, ki vključuje evropski simbol kakovosti in serijsko številko, ki zagotavlja sledljivost takšnega medu.
Kočevski gozdni med z zaščiteno označbo porekla se prideluje na širšem območju Kočevske. Pod tem imenom najdete gozdni, smrekov, hojev in lipov med. Kočevski gozdni med prepoznate po enotni nalepki in prelepki, logotipu Združenja Kočevski med ter po nacionalnem in evropskem simbolu kakovosti.
Kraški med z zaščiteno označbo porekla se pridobiva na območju Krasa v Republiki Sloveniji. Pod zaščitenim imenom Kraški med najdete akacijev, cvetlični, gozdni, lipov in kostanjev med ter med divje češnje, rešeljike in žepka. Kraški med prepoznate po nalepki s serijsko številko in nacionalnim zaščitnim znakom ter po prelepki na kateri je označen evropski simbol kakovosti.
Z nakupom medu, ki je vključen v shemo kakovosti je potrošniku zagotovljena višja kakovost medu in natančno znano poreklo pridelave. Ves med, ki je vključen v katero izmed zaščitenih geografskih poimenovanj je 100 % proizveden v Sloveniji oz. na določenih geografskih območjih znotraj Republike Slovenije. Zagotovljena je sledljivost, med pa je izpostavljen še dodatnemu nadzoru kakovosti.
Med višje kakovosti lahko kupite pri čebelarjih, ki so vključeni v kakovostne sheme. Najdete jih  na seznamu, ki je vsem prosto dostopen na novi spletni strani www.okusi-med.si. Na tej spletni strani so na voljo tudi dodatne informacije o vseh treh shemah kakovosti.

Ta dan je na Čebelarski zvezi Slovenije potekal tudi strokovni posvet na temo shem kakovosti, katerega se je udeležilo preko 70 čebelarjev, kar je dokaz, da vključevanje v sheme kakovosti dejansko je naša prihodnost in da se čebelarji zavedajo, da z vključevanjem v sheme kupcu dokažemo, da delamo dobro!

Utrinke z današnje novinarske konference si lahko pogledate na priloženih fotografijah.
                                                                                                                 Čebelarska zveza Slovenije
                                                                                                  
 

Fotografije