Natečaj poslikave panjskih končnic "Polepšajmo čebelam domovanje in spoznajm

13.11.2017 8:29:39
Tajništvo
Čebelarska zveza Slovenije z današnjim dnem objavlja natečaj "Polepšajmo čebelam domovanje in spoznajmo čebelarje"

Čebelarje prosimo, da o natečaju obvestijo slovenske OŠ in čebelarske krožke na katerih delujejo. Natečaj pa bomo posredovali tudi na e naslove vseh slovenskih OŠ.

Razpisni pogoji natečaja poslikave panjskih končnic »Polepšajmo čebelam domovanje in spoznajmo čebelarje«

Poslikana panjska končnica je ime, ki se uporablja za poslikano deščico na čelu čebeljega panja. Tovrstna ljudska umetnost je značilna za Slovenijo. Najstarejše ohranjene poslikane panjske končnice izvirajo iz sredine 18. stoletja. Slike na panjskih končnicah imajo različne motive, tako nabožne kot motive iz vsakdanjega življenja. Čebelarji so jih nameščali na svoje panje, da bi jih med seboj ločili, razširjeno pa je tudi verovanje, da svetniški motivi varujejo čebele.

Namen natečaja »Polepšajmo čebelam domovanje in spoznajmo čebelarje« je, da poslikane panjske končnice izpod rok otrok ne končajo v skladiščih ampak, da se pritrdijo na panje slovenskih čebelarjev. Na takšen način bodo otroci simbolično posvojili čebeljo družino ter navezali konkretne stike s čebelarjem. Panjske končnice izhajajo iz naše bogate kulturne dediščine, ki jo bomo s sodelovanjem na natečaju ohranjali še naprej in na naše čebelje panje ponovno pripeljali pridih naših prednikov in zanimive motive izpod otroških rok.

OSNOVNI POGOJI SODELOVANJA:
 
•Natečaj se začne v tednu Tradicionalnega slovenskega zajtrka;
•Na natečaju lahko sodelujejo učenci iz 2. triade OŠ (4., 5. in 6. razred) ali učenci, ki obiskujejo čebelarske krožke;
•Panjska končnica mora biti lesena deščica, dimenzij 28 x 13 x 1,5 cm;
•Za poslikavo se lahko uporabi katerakoli slikarska tehnika;
•Panjske končnice bodo pritrjene na čebelje panje, zato se priporoča zaščita motiva z barvo za les;
•Natečaj se zaključi 15.3.2018, do tega datuma morajo vse sodelujoče osnovne šole posredovati na e naslov natasa.lilek@czs.si naziv in naslov šole in število ustvarjenih panjskih končnic;
•Po zaključku natečaja in sporočenem podatku o številu panjskih končnic bomo organizirali z lokalnimi čebelarji srečanje, ki bo potekalo 20.04.2017 (dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev);
•Učenec katerega panjska končnica bo pritrjena na čebelji panj bo simbolično posvojil čebeljo družino.
 
Veseli bomo povratnih informacij iz srečanj s čebelarji pri predaji in pritrditvi panjskih končnic na čebelje panje. Objavili jih bomo na naši spletni strani. Za vse dodatne informacije nam lahko pišete na elektronski naslov natasa.lilek@czs.si ali pokličete na telefonsko številko 01 729 61 29.