Stanje napadenosti čebeljih družin z varojami poleti 2017

08.08.2017 10:44:15
Tajništvo
Z dovoljenjem predstojnika NVI izr. prof. dr. Tadeja Malovrha, dr.vet.med., objavljamo obvestilo o stanju napadenosti čebeljih družin z varojami poleti, ki ga je pripravila delovna skupina za zdravstveno varstvo čebel pri NVI.
 
Stanje napadenosti čebeljih družin z varojami poleti 2017
 
Veterinarji za zdravstveno varstvo čebel na VF NVI ugotavljamo glede napadenosti čebeljih družin z varojami na splošno podobno situacijo kot je bila lansko leto. Območja s številnimi narejenci (zaradi lanskih izgub družin) in novo nabavljenimi roji so letos v nekoliko boljši situaciji glede varoj, ker je večina močno napadenih in oslabelih družin odmrla. V juniju in juliju ni bilo večje napadenosti, razen v posameznih čebeljih družinah oziroma čebelnjakih. S testiranjem smo v posameznih čebelarstvih ugotovili veliko razliko v napadenosti med čebeljimi družinami, kjer je bil povečan odpad varoj in povečana napadenost čebel z varojami samo v posameznih družinah. Vsekakor morajo čebelarji več pozornosti nameniti družinam, ki so preživele zimo, sploh če so bile že spomladi močneje napadene.
 
Na področjih, ki so preko zime ostala skoraj brez čebel, so čebelarji večinoma nabavljali slabotne družinice, ki bodo bolj kot z varojo imele probleme z živalnostjo oziroma do zazimitve ne bodo v primerni kondiciji. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da na nekaterih področjih skoraj ni čebelnjaka, kjer bi čebelar izvajal ustrezno kontrolo nad stanjem varoj. Veliko čebelarjev zgolj povprašuje po učinkovitosti dimljenja z amitrazom v poletnem času, kar je v nasprotju z navodili, sploh glede na to, da ne izvajajo prekinitve zaleganja, da bi bilo to zdravilo poleti/jeseni dovolj učinkovito. Problem je tudi neenoten pristop k zdravljenju.