Sončnice in različne možnosti uporabe

28.07.2017 13:04:22
Ekonomika
Projekt »Kar sejemo, to žanjemo«  je namenjen spodbujanju setve sončnic . Rastlina, ki je koristna za čebele, kot tudi za kmete in seveda za slovenskega potrošnika je vsestransko uporabna. V celoti izkoriščamo in uporabimo vse dele rastline.  Je bogata paša za čebele in ostale opraševalce, listi so krma za živino, iz stebla pridelujemo celulozo in semena uporabljamo za pridobivanje olja ali kot dodatek jedem. Poleg tega pa so uporabne tudi:
 • - Za grizljanje so primerna oluščena, surova ali pražena in osoljena semena, pogosto z okusom česna in medu.
 • - Cela ali zdrobljena semena se uporabljajo  za posebne vrste kruha in peciva.
 • - Pražena in zmleta semena sončnic lahko zamenjajo kavni nadomestek iz žitnih zrn.
 • - Za prehrano ptic se pripravljajo maščobne pogače, kjer so različna semena zamešana v raztopljen loj.
 • - Stranski produkt pri predelavi olja je tudi sončnična pogača, ki se uporablja za hrano živalim.
 • - Suhe pogače lahko uporabljamo tudi v prehrani ljudi, bodisi zdrobljene ali zmlete v moko (drobljence lahko zakuhamo v enolončnice ali pa jih zamešamo v nadeve za potice, zavitke in gibanice).
 • - Solata iz mladih cvetnih listov, sesekljanih med skuto in prelita s smetano, je posebna poslastica.
 • - Mlada, še zaprta cvetišča pripravljajo ponekod na podoben način kot mesnate glavice artičok.
 • - Iz rumenih jezičastih cvetov pridobivajo barvila za tkanine in živilske izdelke, na primer za maslo, margarino in sir, ki so zaradi rumenega odtenka običajno za potrošnike bolj privlačni.
 • - Cele rastline so lahko za krmo, svežo ali silirano, zlasti v času cvetenja do voščene zrelosti semen.
 • - Luščine se uporabljajo, podobno kot ajdove in pirine, za polnilo igrač, vzglavnikov in ležišč.
 • - Cvetovi sončnic so odlična čebelja paša…
 
V Tovarni olja Gea proizvajajo hladno stiskano bio sončnično olje iz najkakovostnejših semen (Heliantus annus) iz ekološke pridelave.  Olje je zlato rumene barve in  prijetnega okusa po sončničnih semenih. Odlikuje ga visoka vsebnost  večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki prispevajo k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi. Olje je naravni vir vitamina E, ki ščiti celice pred oksidativnim stresom
Primerno je za pripravo vseh vrst solat, solatnih krem in nadevov, prelivov in drugih hladnih jedi. Odlično je tudi za dušenje in pečenje, zlasti palačink in drugih sladic.

GEA bio hladno stiskano sončnično olje se pridobiva z mehanskim stiskanjem oluščenega sončničnega semena iz ekološke pridelave, brez dodane toplote.
Ko se po stiskanju olje po naravni poti usede in zbistri, se usedlina odstrani, bistro olje pa se napolni v steklenice. Motnost olja in usedlina je pri hladno stiskanih oljih naravni pojav in ne vpliva na kakovost olja.
Semena vsebujejo od 38 - 48 % olja, kar pomeni, da za 1 l sončničnega olja potrebujemo cca 2,8 - 2,3 kg oluščenih sončničnih semen.
 
Ekološka predelava poteka pod rednim nadzorom pooblaščenih certifikacijskih organov ter pristojnim inšpektoratom. Kakovost in varnost BIO proizvodov redno spremljajo v lastnem laboratoriju in po potrebi tudi v akreditiranih laboratorijih.
Namen pridelave in predelave ekoloških živil je v največji meri ohraniti hranilne snovi, ki jih vsebujejo  pridelki, zato ekološka živila odlikuje višja vsebnost vitaminov in mineralov ter bogatejši okus.
Z EKO certifikatom v Tovarni olja Gea zagotavljajo, da:
 • - Je olje predelano iz ekoloških semen ustrezne kakovosti.
 • - Ekološka živila so pridelana brez GSO, sončnice niso na seznamu GSO v EU, poznani pa so različni hibridi sončnic, ki vsebujejo različne vsebnosti maščobnih kislin  (npr. z visoko vsebnostjo oleinske kisline).
 • - Zagotovljeno mora biti časovno ali prostorsko ločeno skladiščenje in predelava ekoloških in neekoloških sestavin.
Kakšne velikosti je največja sončnica na svetu?
Največja sončnica na svetu je merila 9,17 m v višino.  Vzgojil jo je Hans-Peter Schiffer (Nemčija) in je bila vpisana v knjigo rekordov 28. Avgusta 2014.

Zakaj so glave sončnic obrnjene proti sončnemu vzhodu (heliotropizem)?
To vprašanje je že pred tisočletji vznemirjalo ljudi, ki so tej rastlini zaradi njenega „čaščenja sonca" pripisovali posebne božanske lastnosti.
V resnici gre za pojav, strokovno poimenovan heliotropizem, ki pri sončnicah poteka samo v času popka, torej preden se cvet popolnoma razcveti. Pogledovanje za soncem je pravzaprav posledica neenakomerne rasti stebla; auxini, snov, ki povzroča rast stebla, se pri sončnici kopiči na tisti strani stebla, ki v tistem trenutku ni neposredno osvetljena s soncem, zato ta raste hitreje in povzroči, da se cvet nagne na nasprotno stran. Ker sončnica raste zelo hitro, se s spreminjanjem lege sonca vsak dan večkrat spremeni tudi hitro rastoči del stebla. Ko se polno razcvetijo, sončnice po navadi gledajo proti vzhodu.

Nataša Klemenčič Štrukelj