Uspelo nam je - spominski kovanec svetovni dan čebel bo!

19.07.2017 16:33:11
Predsednik
Uspelo nam je!
Težak boj je bil za kovanec za svetovni dan čebel, bili že zavrnjeni. A moja nepopustljivost se je obrestovala ter po zaslugi moje pritožbe in po napornem delu Tanje Strniša in Dejana Židana je uspelo!
 
http://www.24ur.com/novice/slovenija/ob-svetovnem-dnevu-cebel-bodo-izdali-tudi-spominski-kovanec.html
Vlada je določila videz spominskega kovanca ob svetovnem dnevu čebel. Banka Slovenije bo namreč ob tej priložnosti izdala predvidoma en milijon spominskih kovancev. Na kovancu bo glavni motiv satovje v obliki globusa, ki prikazuje vzhodno poloblo.
 
Prazne celice satovja predstavljajo morje, zapolnjene celice pa kopno. Neposredno okoli satovja je v zgornjem levem kvadrantu napis SVETOVNI DAN ČEBEL, v spodnjem desnem kvadrantu pa SLOVENIJA 2018. Na kolobarju kovanca je razvrščenih 12 zvezd evropske zastave, na obodu kovanca pa sta napis SLOVENIJA in vtisnjena pika, je razvidno iz predloga, objavljenega med vladnimi gradivi.
 
Ministrstvo za finance mora v zvezi z motivom na spominskem kovancu ob svetovnem dnevu čebel še pridobiti soglasje Sveta EU.
 
Slovenija je na zasedanju Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Rimu v začetku meseca dobila soglasno podporo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Končno odločitev o tem bo decembra sprejela generalna skupščina ZN.
 
Slovenija si od leta 2014 prizadeva, da bi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel in s tem potrdili pomen tega opraševalca za preživetje človeka. Čebela in čebelarstvo je po mnenju kmetijskega ministra Dejana Židana panoga, kjer smo najboljši. Meni, da je to eno redkih področij, kjer lahko rečemo, da smo velesila.
 
Slovensko kmetijsko in ministrstvo za izobraževanje si prizadevata, da bi v Sloveniji vzpostavili tudi mednarodni izobraževalni center za čebelarstvo. Prepoznavnost, predvsem pa strokovnost in kompetence slovenskih čebelarjev prinašajo povečano zanimanje različnih držav za slovensko znanje.