Sloveniji na konferenci FAO soglasna podpora za razglasitev svetovnega dneva če

06.07.2017 10:22:34
Tajništvo
Rim, 5. julija - Slovenija je na zasedanju Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Rimu danes dobila soglasno podporo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel, je sporočil kmetijski minister Dejan Židan. Končno odločitev o tem bo decembra sprejela generalna skupščina ZN.
Slovenija si od leta 2014 prizadeva, da bi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel in s tem potrdili pomen tega opraševalca za preživetje človeka. Čebela in čebelarstvo je po mnenju Židana panoga, kjer smo najboljši. Meni, da je to eno redkih področij, kjer lahko rečemo, da smo velesila.
"Zanimivost današnje razprave je v tem, da poteka v času, ko se FAO ukvarja s podnebnimi spremembami in porastom lakote na svetu," je za STA ocenil Židan. Države slovensko ponudbo podpirajo tudi, ker v njej vidijo enega od temeljev za povečano proizvodnjo hrane in boj proti lakoti.
Slovenija bo po ministra pripravila prenovljeno resolucijo in iskala partnerje, ki jo bodo pripravljeni podpisati. "Mi smo se sicer na državni ravni dogovorili z mnogimi državami, ki pa jo morajo zdaj še podpisati, kar bo omogočilo, da bo šla pot izglasovanja predvideno potem decembra tega leta hitro naprej," je napovedal.
Kot je dejal, je Slovenija ena vodilnih držav na področju čebelarstva, zato se od nas pričakuje, da bomo aktivni pri mednarodnem izobraževanju.
Slovensko kmetijsko in ministrstvo za izobraževanje si prizadevata, da bi v Sloveniji vzpostavili tudi mednarodni izobraževalni center za čebelarstvo. Prepoznavnost, predvsem pa strokovnost in kompetence slovenskih čebelarjev prinašajo povečano zanimanje različnih držav za slovensko znanje.
"Pripravljamo vse potrebno za ustanovitev mednarodne šole čebelarstva, pričakuje pa se tudi, da bomo vodilni pobudniki meddržavnih, mednarodnih raziskovalnih nalog, ki bodo odgovarjale na težave, s katerimi se čebele in drugi opraševalci soočajo," je navedel minister.
Židan meni, da druge države Slovenijo vidijo kot referenčno državo na področju čebelarstva, ne želi pa napovedovati, kakšna bo usoda pobude o razglasitvi mednarodnega dneva čebel. "Obstaja izjemno velika verjetnost, da nam bo uspelo, da bo Generalna skupščina ZN obravnavala in sprejela našo pobudo, ampak zagotovo bomo vedeli šele takrat, ko se bo glasovanje končalo," je še dodal.
V Rimu je tudi predsednik Čebelarske zveze Boštjan Noč, ki je ocenil, da je današnji dan pokazal tudi obljubo in zavezo politike, da bodo skrbeli, da bodo čebelji opraševalci lažje preživeli. "To je na koncu tudi cilj svetovnega dneva čebel," je izpostavil.
Po njegovem mnenju pri svetovnem dnevu čebel ne gre za "nek svetovni dan, ki jih je mnogo", ampak gre za smiseln dan, ki bo pomagal preživeti čebelam in ostalim opraševalcem. Na koncu koncev tudi vemo - tam, kjer bodo preživele čebele, bo preživel tudi človek, je spomnil Noč.
Slovenija in čebelarska zveza se po njegovih besedah že pripravljata na morebitno razglasitev. "Pripravljamo tudi mednarodni čebelarski kongres, ki bo potekal vzporedno kot ministrska konferenca, kjer bomo vso problematiko čebelarstva z različnih vidikov osvetlili tudi političnemu delu," je napovedal.
Pomembno se mu zdi, da bodo na podlagi tega nastali konkretni ukrepi, ki bodo olajšali delo čebelarjem, saj praznovanje brez konkretnih rezultatov za boljše preživetje čebel nima smisla.

Vir: MKGP

Fotografije