Tržiški krožkarji smo prišli iz Velenja zadovoljni

27.06.2017 14:58:59
Izobraževanje
Čebelarski krožek na OŠ Tržišče deluje drugo leto. Ker nas je več kot 30, se srečujemo v dveh skupinah. Pri spoznavanju življenja čebel, njihovem pomenu za obstoj življenja na Zemlji, se nam pogosto pridruži predsednik ČD Šentjanž Ciril Kolenc. Njegove bogate izkušnje nam pomagajo razumevati zahtevne učne vsebine. Letošnje šolsko leto nas je ves čas spodbujal, naj se prijavimo na tekmovanje v znanju o čebelah. Dolgo smo se temu upirali, saj nismo mogli verjeti, da smo pripravljeni na večjo preizkušnjo. Ko nas je k tekmovanju začela spodbujati še ravnateljica OŠ Zvonka Mrgole, smo se vendarle odločili, da poizkusimo. Rekli smo si, da bomo vsaj spoznali, kaj znamo, česa še ne razumemo, čemu moramo posvetiti več pozornosti….
Starejša skupina krožkarjev se je začela resno pripravljati v marcu. Tonko Štih, izkušen čebelar, ki je z nami v skupini vse leto, je člane krožka navduševal, jim pomagal pri reševanju vprašanj …. .
Vsak petek smo na srečanjih krožka »šli« skozi vprašanja. Sami sebi smo se čudili, ko smo videli, da znamo na kar precej vprašanj brez pomisleka odgovoriti prav. Smo se pa srečali z nekaterimi vprašanji, na katera je vedel odgovor le Tonko. Ampak tudi ta smo temeljito predelali v šoli in doma. Fantje, ki so se prijavili na tekmovanje, smo se resno lotili dela. Prebrali smo kar precej literature o čebelarjenju, si kakšno knjigo izposodili, kakšno kupili….   V Velenje smo prišli pripravljeni, čeprav ne povsem gotovi v uspeh. Presenečeni smo bili nad organizacijo velikega dogodka. Učitelji osnovne šole, na kateri je bilo tekmovanje, so nam pripravili bogat, lep, zanimiv, poln dan. Večina nas v Velenju ni bila še nikoli. Ogromna telovadnica nas je sprejela s prisrčnimi pozdravi in bogatim programom pred tekmovanjem in po njem. Ogledali smo si lep del mesta. Vodiči so bili učitelji iz OŠ. Tudi lačni nismo bili. Pogostili so nas z malico in kosilom. Do dveh popoldne smo se spraševali, kako smo bili uspešni pri odgovori na vprašanja. Vedeli smo, da nam je kar šlo… A kako dobro?
Negotovosti je bilo konec in srečni smo se spogledali, ko smo izvedeli, da smo dosegli eno zlato in eno srebrno priznanje. Ni kaj. Res smo bili veseli. Zadovoljna je bila mentorica krožka Alenka Knez, ki se je najbolj upirala tekmovanju, še bolj pa čebelar Tonko, ki je bil z nami v Velenju. Nad uspehom sta bila navdušena tudi ravnateljica naše šola gospa Zvonka in predsednik ČD Šentjanž- gospod Ciril .
 
Jernej Gačnik 9. razred
OŠ Tržišče