Prodaja in transport čebeljih družin v tujino

15.04.2020 7:37:35
Ekonomika
Dopolnjujemo naše včerajšnje obvestilo vezano na transportne prevoze čebeljih družin v tujino. S strani Ministrstva za zdravje smo dobili predlog, da bi čebelarjem, ki bodo sami dostavili čebelje družine svojim kupcem v tujino (da bi ob povratku imeli manj težav), Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdalo potrdilo, ki ga navaja 7. točka 8. člena odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah RS (UL RS, št. 50/2020).
Zaradi tega prosimo vse čebelarje, ki nameravate prevoz izvesti sami, da nam to sporočite na e-naslov tanja.magdic@czs.si.
Še vedno velja opozorilo, da zaradi varovanja vašega zdravja in zdravja vaših domačih, prevoz izvedete le v kolikor je to res nujno.  Čebelar mora pred prevozom urediti  vso zahtevano dokumentacijo v povezavi s prodajo čebeljih družin (spričevalo Uprave za varno hrano in varstvo rastlin (UVHHRS), veterinarsko potrdilo,..). Ker se situacija spreminja dnevno, tudi svetujejo, da pred prevozom čebeljih družin v tujino, preverite razmere v državi kamor dostavljate in preko katerih opravljate prevoze čebeljih družin.

Tanja Magdič, svetovalka za ekonomiko pri JSSČ