Frebruar - mesec pričakovanja za čebelarja

11.02.2020 13:23:44
Tehnologija
Smo v  mesecu februarju, ki je za nas čebelarje mesec pričakovanja. Radovedni smo, ali so vse  čebele uspešno prezimile letošnjo  zimo. Medtem ko se vreme v februarju  v preteklosti  ni razlikovalo  kaj dosti od januarskega,  smo letos priča  toplemu, vetrovnemu februarju. To je omogočilo, da so čebele v panjih zlahka zvišale temperaturo v gruči za več kot deset stopinj., tako da je v panjih že pokrita zalega  Za nego zalege v gnezdu je potrebna toplota okrog 35° C, med­tem ko je prej zadoščalo nekaj čez 20° C.
 
Vzdrževanje tako visoke temperatu­re v gnezdu dodatno obremenjuje če­bele, in čebelarji moramo to upoštevati. Bolj kot v januarju moramo skrbeti za mir v panjih in okoli njih. Pogosteje  prisluškujemo počutju čebel v panjih, kontroliramo žrela, preganjamo miši in odganjamo ptice. Februarja se je že toliko otoplilo, da se čebele sprelete pred panji. Za takšen prelet mora biti temperatura naj­manj 12—15° C v senci, če je na tak dan še močna odjuga, ki dodobra pregreje tudi notranjost panjev, čebele množično zapuščajo toplo gnezdo. Med spreletavanjem pred panji se najprej otrebijo.
 
Medtem ko čebele veselo poplesuje­jo na toplem soncu, moramo čebelarji paz­ljivo spremljati dogajanje pred panji, zlasti pri žrelih. Gledati moramo pred­vsem, kako čebele izletavajo. Če čebe­le živahno tekajo po bradi, preden poletijo, vemo, da so zdrave in da se dobro počutijo. Če pa prilezejo iz pa­nja klavrno, nekako utrujeno in se morda otrebljajo že kar na bradi pa­nja, je to znamenje, da je z njmi nekaj narobe. Za zdaj si tako družino samo zabeležimo !
 
Iz nekaterih panjev morda čebel sploh ne bo na spregled. V panje, ki ne lete, pihnemo in če slišimo  da samo rahlo zašumijo, smo  lahko prepričani da je z družino vse v redu. Največkrat z izletom zakasnijo dobre in močne družine, ki dobro prezimujejo in se jim pač ne mudi s trebljenjem. V kolikor ugotovimo da nam je kakšna čebelja družina odmrla, panj pri žrelu zapremo in pregledamo notranjost panja, da ugotovimo vzrok za njen propad. Hiter pregled družin in to samo sumljivih bomo opravili, ko se bo temperatura dvignila preko 12° C .
 
Če  je vremenska napoved obetavna in kaže, da se bo toplo in sončno vreme nadaljevalo, lahko načrtujemo za naslednje dneve že prve posege v panj. Pri načrtih bodi­mo bolj skromni, kajti delali bomo lahko le nekaj opoldanskih ur. Za začetek bo dovolj, če očistimo podnice v panjih in temeljito prezrači­mo vse tisto, s čimer smo jeseni opa­žili panje. Pri AŽ panjih podnice postrga­mo z grebljico oziroma iz njih  izvlečemo pod­stavljene testne vložke, pri LR panjih pa podnice zamenjamo z očiščenimi. Razporeditev drobirja in mrtvic na podnici nam pove, ali je družina bolj ali manj uspešno prezimila in kakšno je njeno trenutno stanje.

Mesečna poraba hrane se februarja poveča do 1,5 kg, še januarja pa je bila le do 0,9 kg. Zalega potrebuje za razvoj tudi vodo, ki jo čebele sprva dobijo na odkritem medu, po čistilnem izletu pa jo prinesejo tudi od zunaj. Med prva dela, ki jih čebelar opravi v tem mesecu, sodi poleg pregleda čebeljih družin, čiščenja in dezinfekcije podnic tudi postavitev napajalnika za vodo za čebele. Če ob čebelnjaku oz. stojišču ne postavimo napajalnika ali s postavitvijo le-tega zamudimo, so čebele prisiljene iskati vodo v mlakah, gnojiščih in kanalih. S tem v panj prinašajo nehigiensko vodo, onesnaženo z mikroorganizmi, ki so nevarni za zdravje čebelje družine.
 
Marsikdo se sprašuje, ali mora že ta mesec začeti čebele dražilno krmiti. Na žalost se narave ne da nadomestiti, kar dokazujejo rezultati   evropskih čebelarskih strokovnjakov. Ti so ugotovili da dražilno krmljenje ne vpliva na hitrejši razvoj. Koristneje je če čebele jeseni pravočasno in v zadostni količini nakrmimo, spomladi pa jih omogočilo  bogato pelodno pašo. Predvsem mora biti zagotovljen stalen donos cvetnega prahu,  ki ga čebele v tem času najdejo na leski, ki po navadi zacveti v mesecu februarju.
 
Ker v tem mesecu ni  večjih del pri čebelah, si  lahko še ves februar izkoristi­mo za priprave na bližnjo sezono. Predvsem si priskrbimo dovolj satnikov, ki jih  tudi zažičimo, vendar žice  še ne napnemo. Napeli jo bomo, preden bomo v satnike postavili satnice, t. j. tik pred uporabo .Vsak čebelar naj bi letno zamenjal čim več satja. Priporoča se, da se letno zamenja vsaj 5 satov na čebeljo družino, če se da pa še več.

Vlado Auguštin