XII. Državni čebelarski sejem Beograd

06.02.2020 11:22:12
Tehnologija
V Beogradu je  na beograjskem  sejmišču prejšnji vikend  uspešno potekal XII. Državni čebelarski sejem.  Kljub temu, da v zadnjem času  zaradi dostopnosti interneta ,   kupci ključne informacij pred nakupom že dolgo ne zbirajo več na sejmih, obisk  čebelarjev na tem sejmu tega ni dokazoval. Na sejmišču se je trlo čebelarjev iz  vseh republik bivše Jugoslavije. Očitno je, da je  ta sejem postaja tudi družaben dogodek. Na sejmu se je ogledovalo, barantalo, trgovalo, srečevalo, se zabavalo in družilo.
XII. Državni čebelarski sejem je odprl minister za kmetijstvo Branislav Nedimović, ki je govoril o   problemih v čebelarski zakonodaji in obljubil, da bo kmetijsko ministrstvo še naprej intenzivno delalo na reševanju tega področja.
Odprtje XII. Državnega čebelarskega sejma je bilo še posebej svečano, saj so srbski čebelarji ob odprtju   predstavili himno Saveza pčelarskih organizacij Srbije, ki je premiero doživela v nedeljo pred tem na skupščini SPOS-a. Himno je odpel operni pevec g. Pavle Panin.  Več kot očitno je, da dobri zgledi  iz Slovenije, vsaj kar se tiče kozarca za med in čebelarske himne, vlečejo.
Najboljši del letošnjega čebelarskega sejma pa je bilo predavanje  dr. Ralpha Buchlerja iz Čebelarskega inštituta   iz Krichhaina v  Nemčiji, ki je eden največjih nemških čebelarskih izobraževalnih in raziskovalnih središč.  Dr. Ralpha Buchler  ga vodi od leta 1997   skupaj s skupino približno 20 strokovnimi  sodelavci.  Fokus   njegovih raziskovalnih so: selekcija medonosne čebele, odpornost čebel na bolezni in alternativni principi zatiranja varoj.  Sodeluje ali koordinira več mednarodnih raziskovalnih projektov, je avtor več sto znanstvenih člankov, soavtor številnih knjig in znanstvenih filmov. Deluje tudi kot znanstveni svetovalec v Združenju za strpno čebelarjenje.
Zelo zanimivo predavanje z naslovom Nove raziskave o varoji, apitehnični ukrepi in najnovejši trendi pri zatiranju varoje, je poslušalo preko 700 čebelarjev. V predavanju je dr. Buchler poudaril  da številni čebelarji še vedno  verjamejo, da je okužbo z varojo mogoče nadzorovati le s stalno uporabo sintetičnih akaricidov. Kljub temu pa so zimske izgube, ki jih povzročajo varoje in spremljajoči virusi, okoli 15 odstotkov, trend pa narašča. Dr. Ralph Büchler  je skozi predavanje pokazal, katere alternative metode – to je apitehnične ukrepe,  lahko uporabljamo za zatiranje varoj.  Njegovo strokovno predavanje mi je dokazalo, da tudi pri nas v Sloveniji, v podobnih predavanjih, uspešno predstavljamo skoraj isti koncept zatiranja varoj, ki ga je predstavil dr. Buchler.
Ključ do uspešnega prezimovanja so zdrave zimske čebele, ki jih lahko najbolje zagotovimo  z izvajanjem apitehničnih ukrepov.  Dr Buchler prisega na  prekinitev zaleganja matice in odvzem pokrite čebelje zalege, kar je obširno predstavil v svojem predavanju. Povdaril je, da  v kolikor hočemo biti čebelarji uspešni pri zatiranju varoj, ne smemo v nobenem trenutku dovoliti, da te prestopijo prag škodljivosti, ki  je po njegovem mnenju 10 % relativne okuženosti .   Cilj nam mora biti znižanje  zimskih izgub čebeljih družin na manj kot 5%.  Zimsko tretiranje varoj, ki je še vedno pogosto danes  pa bo , če bomo poleti uspešno izvajali predstavljene apitehnične ukrepe, večinoma odveč.  Z  njegovo zadnjo trditvijo se bi   celo lahko strinjal, v kolikor v okolici ni preveč čebel in s tem nevarnosti reinvazije.
Sam sejemski prostor je bil zelo vzgledno  urejen in organiziran, tako da si je lahko obiskovalec ogledal in kupil marsikateri čebelarski artikel po konkurenčnih cenah. Glede na to, da je v Srbiji v zadnjem času narodna folklora kraja čebeljih družin, pa je bila kar na nekaj stojnicah predstavljena tehnologija in naprave za spremljanje premika čebeljih panjev. Upam, da tega pri nas ne bomo rabili.
 
Vlado Auguštin