Dan slovenske hrane

14.11.2019 21:24:22
Tajništvo
Spoštovani!

Slovenske jedi so okusne, prepoznavne in imajo značaj. Tako kot tudi med in čebelarstvo! To je danes dokazal  kuharski mojster Uroš Štefelin, ki je danes, ob pomoči osebja iz Gostišča pri Čebelici na Čebelarski zvezi Slovenije, pripravil tradicionalne slovenske jedi iz kmetijskih pridelkov in izdelkov zaščitenih na evropski ravni
Vsak tretji petek v novembru v Sloveniji praznujemo dan slovenske hrane, katerega pobudnica je Čebelarska zveza Slovenije, tako kot je tudi pobudnica Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki je nadgradnja medenega zajtrka slovenskih čebelarjev, ki ga v vrtcih in šolah to leto izvajamo že trinajsto leto zapored!.
Cilj tega projekta je poudariti pomen kakovostne lokalno pridelane in predelane hrane in posledično  tudi skrb za okolje, spodbujanje kmetijstva in popularizacijo odgovornega sobivanja z naravo in njenimi plodovi. Ter nenazadnje opomniti na pomen čebele. Čebele spadajo med ene najpomembnejših opraševalcev, saj sodelujejo pri opraševanju različnih cvetočih rastlin ter posledično pri pridobivanju hrane. Od opraševanja s strani čebel je odvisnih več kot 80 % kulturnih rastlin, vsaka tretja žlica hrane, čebele pa oprašijo tudi večino sadnega drevja.
V podporo dnevu slovenske hrane smo na Čebelarskem centru Slovenije, v Gostišču pri čebelici danes pripravili edinstveno kulinarično medeno doživetje s Chefom Urošem in priznanim voditeljem Boštjanom Romihom! Čebelarska zveza Slovenije,  v podporo dnevu slovenske hrane,  že tradicionalno organizira edinstveno »slovensko kosilo« iz kmetijskih pridelkov in izdelkov zaščitenih na evropski ravni. Kosilo je danes za več kot 130 gostov pripravljal chef Uroš iz Vile Podvin, restavracije, ki je med tremi absolutnimi zmagovalci nacionalnega izbora najboljših slovenskih restavracij za leto 2019 . Ob njem pa je kuhalnico vrtel tudi priznani televizijski in radijski voditelj Boštjan Romih. 
Uroševa kuhinja je tradicija, ljubezen do doma, kvaliteta, svežina, skrb za zdravo in polno prihodnost. Po navdih se obrača v čas svojega otroštva, ko je v domači kuhinji dišalo po slovenskih jedeh, ko so pripravljali domače klobase in se sladkali s suhimi tepkami. Jedi in sestavine, ki ga spominjajo na otroštvo, pripravlja na sodoben, zdrav način, jih začini s filozofijo francoske in mediteranske kuhinje. Zato ni čudno, da ga je svetovni gastronomski vodnik Gault&Millau razglasil za  »Chefa tradicije«.
Tudi danes se je na mizah znašla marsikatera tradicionalna slovenska jed, na katero smo morda že pozabili. Med glavnimi sestavinami so prevladovali kmetijski pridelki in izdelki zaščiteni na evropski ravni, kot je: kraški pršut, prekmurska šunka, štajersko prekmursko bučno olje, ptujski luk, kranjska klobasa, prekmurska gibanica ter seveda Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo in Kočevski gozdni med ter Kraški med z zaščiteno označbo porekla. 
Kulinarika predstavlja kulturo in zgodovino vsakega naroda. Je odraz raznolike dežele glede običajev in tradicije. Slovenska kulinarika izvira iz bogate gastronomske dediščine in jo odlikuje pestrost ponudbe lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil. Za zagotavljanje pestrosti kmetijskih pridelkov in živil pa ne moremo mimo dejstva, da brez čebel ne gre.
Tako kot kulinarika je tudi čebelarstvo del slovenske kulturne dediščine.
Najprijetnejši način spoznavanja Slovenije je prav gotovo okušanje slovenskih lokalnih in tradicionalnih jedi in proizvodov. Za odkrivanje slovenske kulinarike so nam v pomoč zaščitni znaki na embalaži kmetijskih in živilskih izdelkov, ki jim rečemo tudi sheme kakovosti. V Sloveniji imamo štiri sheme kakovosti, ki omogočajo zaščito kmetijskih pridelkov in živil glede na opredelitev v evropski in nacionalni zakonodaji, to so: Zaščitena označba porekla, Zaščitena geografska označba, Zajamčena tradicionalna posebnost in višja kakovost. Z evropskimi simboli kakovosti se ponašajo tudi slovenski medovi: Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo in Kočevski gozdni med ter Kraški med z zaščiteno označbo porekla
Dogodek  je spremljala novinarska konferenca, na kateri so sodelovali Boštjan Noč, predsednik ČZS, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek, dr. Janez Bogataj in Uroš Štefelin. Kaj vse so povedali si lahko pogledate na posnetku Slovenske tiskovne agencije na https://youtu.be/-i-KaKp95Ls ali na njihovem FB profilu:
https://www.facebook.com/STA.Novice/
Nekaj vtisov in celotni jedilnik pa najdete na priloženih fotografijah.
 
Čebelarska zveza Slovenije