Odprtje šolskega čebelnjaka OŠ Šempeter v Savinjski dolini

24.09.2019 11:51:38
Izobraževanje
Menda ni naroda na svetu, ki bi bil tako čustveno navezan na čebele, kot smo Slovenci. Že stari rek, da je čebelarstvo poezija kmetijstva, je nastal na naših tleh, prav tako novejši, da je slovensko biti čebelar. S čebelarstvom se v povprečju ukvarja kar pet ljudi na tisoč prebivalcev, kar je edinstven primer na svetu. Slovenci imamo več kot 130 let staro organizacijo čebelarjev, strokovno revijo Slovenski čebelar, ki je enako častitljive starosti, čudovit čebelarski dom na Brdu pri Lukovici, čebelarji imajo svoje čebelnjake, v sklopu čebelarskih krožkov vzgajamo mlade čebelarje.
V torek, 17. 9. 2019, pa smo bili priča odprtju novega šolskega čebelnjaka, ki je nastal v plemenitem sodelovanju Čebelarskega društva Šempeter in OŠ Šempeter. V ta namen so pripravili tudi krajši kulturni program. Po odpeti pesmi Čebelar MPZ OŠ Šempeter sta nastopila Meta Sedminek v vlogi škrata Kuzme in Luka Sevnšek v vlogi čebelice, kranjske sivke. Po uprizoritvi krajšega dramskega besedila sta prvošolcem razdelila knjige ob začetku bralne sezone ter predsednika Čebelarskega društva Šempeter, Petra Pečnika, in ravnatelja šempetrske osnovne šole, Uroša Vidmajerja, povabila na otvoritev novega tradicionalnega slovenskega šolskega čebelnjaka z AŽ­panji, ki stoji v šolskem parku. Izdelala sta ga čebelarja ČD Šempeter, Ivan Spasič in Pavel Regulj. Celotno delo sta opravila sama, prostovoljno, donirala sta opeko, vijake, tečaje, les, barvo in preostali drobni material. Štiri dni sta pri gospodu Regulju doma rezala, žagala in stružila. Z delom sta bila zadnji dan zelo zadovoljna. 13. 6. 2019 je čebelar Ivan Spasič v dogovoru z ravnateljem na zelenici postavil pohodne plošče in nanje še isti dan popoldne postavil čebelnjak ter vanj vselil čebele, ki so jih donirali čebelarji ČD Šempeter, in sicer: Edvard Plovštajner, Peter Pečnik, Pavel Regulj, Ivan Spasič in Leon Zajc, panje pa je doniral Edi Svet. Za ocvetličenje pri čebelnjaku je poskrbela Veronika Spasič. Učenci so čebelnjak pobarvali in nanj namestili 4 poslikane in pobarvane panjske končnice. Pri tem jim je pomagal čebelar Ivan Spasič, ki je pritrdil še ploščo z napisom. Vestno je ves čas pisal tudi dnevnik nastajanja novega čebelnjaka. Nazadnje je vanj napisal: Končala se je lepa zgodba z lepo postavitvijo čebelnjaka v parku šole in tudi z lepo promocijo čebelarstva v naši lepi dolini.
Po prerezu traku in izmenjavi daril so nastopili še folklorna šolska skupina in devetošolka Nika Gračnar, ki je zaigrala na harmoniko.
Devetošolka Neža Dežan, voditeljica prireditve, je obiskovalcem – učencem, učiteljicam, čebelarjem, praporščaku, članom šolskega čebelarskega krožka, predstavniku Čebelarskega društva Spodnje Savinjske doline, predsednici KS Šempeter, predsednikom društev v kraju, staršem in krajanom Šempetra povedala, da se tudi iz jezika da vsekakor razbrati, da Slovenci čebelo že od nekdaj zelo cenimo.
Prepričani smo, da bodo mladi znali ceniti delo svojih čebelarskih prednikov in da bo nov šolski čebelnjak v prelepi šolski okolici v vsej svoji žlahtnosti služil svojemu namenu.
V uporabo so ga predali šolskemu čebelarskemu krožku in si zaželeli le še, naj medi!
Valentina Toman Čremožnik

Fotografije