Prihaja brez pašno obdobje

09.07.2019 14:14:20
Tehnologija
Kljub letošnjem slabem začetku sezone, se je v juniju stanje v naravi izboljšalo, kar se je na področju čebelarstva pokazalo tudi z povečanimi donosi v zadnjem času. Čeprav so bili donosi na nekaterih območjih zadovoljivi pa obdobje ugodnih donosov ni trajalo dolgo. Glede na vremensko napoved in stanje v naravi lahko že kmalu pričakujemo ponovno obdobje brez čebeljih paš. Po cvetenju lipe, lipovca in kostanja se na območjih kjer ni upov na kasnejše medenje hoje, hitro pojavi brez pašno obdobje ki traja do zazimitve čebeljih družin. V tem času pa so na preizkušnji tako čebele kot tudi čebelar, saj je od pravočasnih in pravilnih ukrepov odvisna priprava čebeljih družin na zimo, njihova prezimitev in  razvoj v prihodnjem letu.

V zadnjem času so nas na nekaterih območjih zadovoljevali pozitivni donosi, ki so vsaj malo omilili zelo slab začetek letošnje pašne sezone. Žal pa so imeli tudi ti donosi rahlo grenak priokus, saj je na marsikaterem območju med kristaliziral že v satju tako da je za čebelarja in čebele zelo težko izkoristljiv. Obdobje donosov pa bo očitno kratkotrajno saj lahko glede na trenutno vremensko napoved in stanje v naravi, na številnih območjih že kmalu pričakujemo pričetek  brez pašnega obdobja. V praksi lahko to čebelarji na posameznih lokacijah najlažje opazimo s pomočjo čebelarske tehtnice. V kolikor stanje na njej redno spremljamo bomo ugotovili, da se dnevni donosi manjšajo, približujejo ničli in  postajajo celo negativni kar je že znak da čebelam virov hrane v okolici čebelnjaka primanjkuje. Dokler čebele, nekaj hrane še naberejo na nekaterih medovitih rastlinah, cvetočih travnikih in na gozdni podrasti  so donosi običajno še pozitivni, ko pa postanejo negativni pa je to že znak da je poraba hrane v čebelji družini večja od njenega vnosa.
Prav prva negativna stanja na čebelarski tehtnici pa morajo biti za nas znak da se obdobje paš končuje. V kolikor so medišča naših panjev še polna, zrel med čim prej iztočimo, nato pa pričnemo z izvajanjem nekaterih nujnih ukrepov in s pripravo čebeljih družin na bližajoči se jesenski in zimski čas:
 
  • -Ker se varoja v poletnem času hitro širi in z zajedanjem zmanjšuje vitalnost dolgoživih zimskih čebel, je treba število varoj zmanjšati čim bolj zgodaj. Po zadnjem točenju medu izvedemo poletno zatiranje varoje, pri čemer upoštevamo navodila veterinarjev VF NVI in  uporabljamo registrirana sredstva.
 
  • -Ker se prisotnost varoje med  posameznimi čebeljimi družinami razlikuje, je potrebno redno izvajati diagnostiko in ugotavljati stopnjo napadenosti čebeljih družin z varojami. Stanje spremljamo tudi po zaključku poletnega zatiranja saj se lahko hitro pojavi ponovno povečanje števila varoj v čebelji družini. Njihovo število pa ugotavljamo tudi po uporabi sredstev za zatiranje in s tem spremljamo tudi uspešnost zatiranja.
 
  • -Ob pomanjkanju hrane matice kranjske sivke omejijo zaleganje ali z njim celo prenehajo. Posledično se zmanjša število izleženih čebel, kar negativno vpliva na razvoj čebeljih družin, ter na prisotnost dolgoživih zimskih čebel. V najhujšem primeru lahko čebelja družina tudi propade. Da preprečimo pomanjkanja hrane, čebele že v začetku brez pašnega obdobja krmimo. Dodajamo jim vsaj enake količine sladkorne raztopine, kot je dnevno negativno stanje na čebelarskih tehtnicah ter tako preprečimo da bi čutile pomanjkanje.
 
  • -Ker čebele na rastlinah ne dobijo zadostnih količin hrane, si nekatere vir hrane najdejo v zalogah medu v panjih šibkejših družin. Pride do nastanka čebeljega ropa, zaradi katerega izropane družine oslabijo in propadejo, roparice pa pogosto poleg medu v svoje panje prinesejo tudi veliko število varoj ter povzročitelje različnih bolezni. Ker čebelji rop lažje preprečimo kot pa ustavimo, delujmo preventivno in ne ustvarjajmo pogojev za njegov nastanek. V ta namen preglede družin v brez pašnem obdobju izvajamo hitro, v okolici čebelnjaka ne puščamo satovja, medu, sladkorja ali drugih virov hrane za čebele, žrela panjev pa v pričetku brez pašnega obdobja pripremo.
 
  • -Pogosto je za nastanek čebeljega ropa kriv čebelar sam, saj zaradi neprimernega dela ustvari pogoje za njegov nastanek. Velikokrat je razlog nepravilno krmljenje in razlita sladkorna raztopina v čebelnjaku in njegovi okolici. Krmljenje zato izvajamo  zvečer, ko čebele ne izletavajo. Predvsem pri manjših družinah pa pazimo, da jih nakrmimo le s takšnimi količinami hrane, kot jih čebele preko noči porabijo.  Pazimo, da pri krmljenju sladkorne raztopine ne polivamo in da ne izteka iz poškodovanih ali slabo izdelanih pitalnikov.
 
  • -Roparice se najprej lotijo šibkih ali brez matičnih družin, katere se pred vdorom roparic niso sposobne braniti. Zato v začetku brez pašnega obdobja poskrbimo da so v vseh panjih razmeroma močne družine s prisotno kvalitetno matico. Šibke družine čim prej pridružimo močnejšim, družinam brez matičnim pa oprašeno matico čimprej dodamo
 
  • -Pomembno je da čebelji rop odkrijemo karseda hitro, ga še hitreje ustavimo ter situacijo saniramo. V tem primeru hujše posledice tudi preprečimo, v nasprotnem pa lahko čebelji rop zajeme celo ves čebelnjak ter čebelje družine v neposredni okolici. Zato poskrbimo da v primeru čebeljega ropa ukrepamo hitro in takoj izvedemo ukrepe kot so priprtje žrel na panjih z ropano družino, vstavitev begalnic ali čebeljih koridorjev, kratkotrajno zaprtje panjev ( pazimo da se čebele na zadušijo oziroma pregrejejo) ali premik ropane družine na drugo lokacijo.
  •  
Pravilna in pravočasna oskrba čebeljih družin v  poletnem brez pašnem obdobju je nujna,  saj se v tem času čebele že pripravljajo na zimo kar se odraža v poleganju se dolgoživih zimskih čebel ter v  ustvarjanju zalog medu in cvetnega prahu v satju. To pa je tudi čas ko se intenzivno razvija varoja, katera prične povzročati prve opaznejše škode na zalegi čebel delavk in na odraslih čebelah.  Pred nami je torej čas, ko je čebelarjeva prisotnost v čebelnjaku nujna in bolj pomembna kot kadarkoli.  Čebele je potrebno redno spremljati, potrebne ukrepe pa izvajati pravilno in pravočasno, saj lahko le tako zagotovimo dobro stanje čebeljih družin.  Največja napaka ki jo lahko čebelarji v tem času naredimo je, da čebele prepustimo same sebi in jih ne oskrbimo pravilno.
 
 Simon Golob
Svetovalec za tehnologijo čebelarjenja
 

Fotografije