Čebele v februarju

07.02.2018 9:31:59
Tehnologija
Smo v  mesecu februarju, ki je za nas čebelarje mesec pričakovanja, kajti radovedni smo, ali  bodo  vse  čebele uspešno prezimile letošnjo  zimo.  Trenutno se  zima  nadaljuje z vsemi nevšečnostmi, to je s strupenim mrazom in snegom. Čebele v panjih so že zvišale temperaturo v gruči za več kot deset stopinj; saj sta topel  december in januar omogočila da je matica začela predčasno zalegati jajčeca. Trenutno je v  čebeljih panjih do 2 sata pokrite zalege  v velikosti dlani. Za nego zalege v gnezdu je potrebna toplota okrog 35° C, med­tem ko je prej zadoščalo nekaj čez 20° C.
 Vzdrževanje tako visoke temperatu­re v gnezdu dodatno obremenjuje če­bele, in čebelarji moramo to upoštevati. Bolj kot v januarju moramo skrbeti za mir v panjih in okoli njih. Pogosteje  kontroliramo žrela, preganjamo miši in odganjamo ptice.  V kolikor ugotovimo, da nam je kakšna čebelja družina odmrla, panj pri žrelu zapremo in pregledamo notranjost panja, da ugotovimo vzrok za njen propad. Hiter pregled družin in to samo sumljivih bomo opravili, ko se bo temperatura dvignila preko 12° C.
 
Pretekli topli  zimski meseci so marsikaterega čebelarja »navdušili« na to , da je čebelam dodal pogačo.  Pri tem je potrebno še enkrat poudariti, da je sedaj potrebno čebele krmiti le ob izrednih razmerah. Te nastanejo tedaj, ko čebelje družine ostanejo brez hrane, ker smo jih jeseni premalo nakrmili oziroma ker v naravi ni paše. Če se zaloga hrane ob gnezdu hitro zmanjšuje, nimamo druge izbire, kot da čebelam dodamo hrano. Dodamo jim medene sate iz rezerve z nastrganimi pokrovci, da se ne trudijo še z odkrivanjem medu. Če takih satov nimamo, jim lahko v sate nalijemo tudi gosto medeno tekočino. Če ni prehladno, jih lahko krmimo tudi s sladkorno raztopino.
 
Pri uporabi krmnih pogač moramo biti previdni, kajti čebele za predelavo te hrane potrebujejo več vode, to pa utegne ob mrazu in slabem vremenu povzročiti nemalo težav. Ob zdajšnjem zelo spremenljivem vremenu s hitrimi ohladitvami  in snegom obstaja nevarnost, da čebele ne bodo sposobne ogrevati vse zalege, posledica tega pa bo pojav prehlajene zalege, griže, noseme itd.
 
Glede na to, da je v AŽ-panjih še vedno železno pravilo Preussova metoda premeščanja satov,  pa se kaj hitro lahko zgodi, da se pozneje v medu pojavi  še sladkor iz pogač. V med pa ne sodi nič, kar ni njegova naravna sestavina.
 
Zavedajmo se, da presežek medu v čebeljih panjih pozimi in v prvem delu pomladi ni stran vržen denar. Nekateri čebelarji namreč med še vedno raje skladiščijo v sodih in čakajo na kupca z dobro ceno, kot da bi ga vsaj manjši del čez zimo pustili čebelam.

Vlado Auguštin