Navzočnost trotov v čebelji družini

26.07.2017 9:54:32
Tehnologija
Vsem je dobro poznana beseda trot, ki pa pri čebelarjih niti malo ne predstavlja slabšalnega pomena. Troti so moški predstavniki čebelje družine z življenjski ciljem, da se pari z matico. To nalogo pa lahko izpolnjujejo le v obdobju rojenja čebel v zgodnjem poletju, ko za paritev pripravljene deviške matice izletavajo na praho. Zato družine vzgajajo in negujejo trote predvsem v tem obdobju.
Razvoj od jajčeca do spolne zrelosti traja pri trotu vsaj dva tedna dlje kot razvoj matice. Zaradi tega se začne vzreja trotov nekaj tednov pred vzrejo matic. Na ta način čebele dosežejo, da je takrat, ko so prve mlade matice pripravljanje na paritev, na razpolago dovolj zrelih trotov.
 
Trajanje razvoja trotov in matic od jajčeca do spolne zrelosti (v dnevih)
  Jajčece Ličinka Buba Spolna zrelost Skupaj
Trot 3 5 16 12 36
Matica 3 5 8 6 22
 
Predhodno pred zaleganjem trotovskih jajčec morajo delavke najprej pripraviti celice, šele potem in samo v paritveni sezoni matica vanj zaleže neoplojena jajčeca. Da ve kakšno jajčece bo zalegla vedno pred zaleganjem pogleda v celico in z sprednjimi nogami izmeri njeno velikost.  Na ta način prepozna ali ima pred seboj celico trota ali delavke in celici primerno odloži jajčece. Ob zaleganju trotovske celice matica zapre dozirno zaklopko in odloži neoplojeno jajčece.
Število trotov v družini nadzirajo predvsem delavke, prvič z graditvijo trotovskih celic in drugič z pripravo teh celic za zaleganje, saj se matica tistih celic, ki niso pripravljanje za zalaganje, izogiba, vanje pa čebele pogosto shranijo med. Pri naravni gradnji satovja je približno 10 % celic trotovskih. Število trotovskih celic se spreminja z velikostjo družine. Vsekakor pa je število trotov v družini manjše od števila trotovskih celic. V srednje močnih družinah je v povprečju od 1500 do 2000 trotov, kar predstavlja slabih 5 % skupnega števila osebkov.
Sedaj, ko smo na konec paritvene sezone se odnos čebel do trotov zelo spremeni. Za trote je to nič kaj prijazno obdobje. Čebele prenehajo z njihovo oskrbo in z oskrbo trotovskih celic. Kar pomeni, da matica nima prostora kamor bi odlagala neoplojena jajčeca in tako se počasi zmanjšuje obseg trotovske zalege. Ker so troti v tem času zgolj porabniki hrane jim preprečujejo dostop do nje v kasnejši fazi pa jih celo izženejo iz panja. Tako lačni in brez doma po večini kmalu umrejo. Praviloma čebele trotov ne pikajo in pomorijo, vendar se v redkih primerih lahko zgodi tudi to.
 
Aleš Bozovičar, JSSČ
Vir:
  • Gudrun in Nikolaus Koeniger, Friderich-Karl Tiesler, (2014), prevod Špela Schrader, Biologija in nadzorovanje parjenja pri medonosni čebeli. 

Fotografije