Čebelarji bodite pozorni na negativno stanje čebelarskih tehtnic

12.07.2017 9:52:58
Tehnologija
Kot smo že napisali v obvestilu iz pred 10 dni smo v brezpašnem času, ko narava čebelam ne nudi zadostne oskrbe po hrani. V tem času družine potrebujejo tudi do 60 dag hrane na dan, tako da se zaloge v panju hitro zmanjšuje. Priporočamo postopno krmljenje vsaj v takšni količini kot so dnevne potrebe družine. Pri tem si zelo enostavno lahko pomagamo s čebelarsko tehtnico, ki naj bo prisotna v vsakem čebelnjaku.
Ob zmanjšanem donosu hrane v panj matica omeji ali celo preneha z zaleganjem, kar v tem času pomeni manjše število zimskih čebel. Takšna manj številčna čebelja družina težje preživi zimo in tudi prihodnje leto ne predstavlja dobre gospodarne družine.

Spodaj ponovno navajamo trenutne cene sladkorja.    
Ponudnik Kontaktna oseba Cena v EUR za 1 kg z DDV Dostava
Zrno Raka d.o.o. Irena Cvelbar
051/643-573
0,649 Pri nakupu nad 1 t dostava na dom brezplačno
Mediforma d.o.o Darija Nikolič 030/690-130 0,65 Dostava po dogovoru
Agrochem d.o.o. Silva Ljubenko 031/649-275 0,66 Dostava na določeno lokacijo glede na povpraševanje
 
 
Na kar vas bi še radi opozorili je velika previdnost na rokovanje s sladkorno raztopino v samem čebelnjaku in v njegovi neposredni bližini. Prav tako kot vsa živa bitja imajo tudi čebele prvotni nagon po preživetju in zaradi tega si lahko za vir hrane izberejo tudi zalogo hrane v sosednji družini in jo izropajo. Z neprevidnostjo ob samem krmljenju dostikrat to spodbudimo čebelarji sami.
 
Aleš Bozovičar, JSSČ