Krmljenje čebel in cene sladkorja

29.06.2017 13:34:32
Tehnologija
Pa smo skoraj na koncu pašne sezone letošnjega leta. Lipa je v večjem delu države že končala prav tako tudi od kostanja ne moremo več kaj dosti pričakovati. Deževje v zadnjih dneh je dodobra spralo kostanjeve cvetove, ki si bodo težko opomogli in nadaljevali z izločanjem nektarja. Vremenska napoved v naslednjih dneh pa tudi ni obetajoča in kot kaže nam bo odplaknila še zadnje upe po zadovoljivem točenju kostanjevega medu.  
Ne glede na vremensko sliko pa smo v času, ko je potrebno začeti čebelje družine pripravljati na zimski čas. Potrebno je spremljati stanje varoj v posamezni družini. Za ta namen se uporabljajo testni vložki s katerimi lahko spremljamo naravni odpad varoje. Testni vložek mora biti prekrit s mrežo, da onemogoča čebelam dostop do vsebine. Priporočljivo je, da se testne vložke namesti v panj za čas treh tednov. Vsak teden je potrebno varojo prešteti in izračunati dnevni odpad varoje. Dopustna meja števila odpadlih varoj v mesecu juliju je manj kot 3 varoje na dan. Če je število višje se o nadaljnjih ukrepih posvetujte z veterinarjem specialistom za zdravstveno varstvo čebel na VF NVI.
Zelo pomembno opravilo po zaključku pašne sezone, ko se kakršnikoli donosi iz narave zmanjšajo ali celo prekinejo je krmljenje čebeljih družin. Seveda tisti, ki boste izkoristili morebitno pašo na hoji boste s tem opravilom počakali do zaključka hojevega medenja.
Priporočljivo je takoj po točenju čebeljim družina ponuditi sladkorno raztopino, da oblažimo stres, ki smo ga povzročili ob vznemirjanju družine ob samem točenju. Dovolj je 1 liter sladkorne raztopine pripravljene v razmerju 1:1. Še posebej pozorni bodite tisti čebelarji, ki ste te deževne dni izkoristili in ste že potočili. Saj glede na vremensko napoved in stanja v naravi boljših donosov ni za pričakovati. Seveda ne moremo vse to posplošiti za celo Slovenijo, saj je lokalno lahko zelo različno, tako glede vremena kot glede medenja, kar nas neprestano sili v spremljanje narave in samih čebeljih družin.
Vsekakor pa se približuje čas priprave družin na prezimovanje. Orientacijske teže koliko posamezne čebelje družine potrebujejo hrane glede na tip panja v katerem bivajo so naslednje: družina v AŽ panj od 12 do 15 kg sladkorja, LR panj, če je družina v eni nakladi potrebuje 12 kg sladkorja, če pa prezimujemo v dveh nakladah LR panja pa družina potrebuje do 22 kg sladkorja. Kot je že omenjeno so to orientacijske številka, ki se lahko spreminjajo glede na stanje zaloge v samem panju še pred začetkom krmljenja (obseg medenih vencev). Pri zagotavljanju zadostnih količin zalog hrane za zimo ne smemo biti skromni bolje je, da spomladi vzamemo sat s sladkorjem iz panja kot pa, da je družina lačna ali celo zaradi lakote propade.
Velik vpliv na to, ima žal tudi cena sladkorja, zato spodaj navajamo trenutne cene sladkorja, ki se dnevno spreminjajo zato vam svetujemo, da pred nakupom preverite kakšna je cena. Navedeni so zgolj trije, ki so cenovno najugodnejši ostali trgovski distributerji imajo cene za kg sladkorja višje.
 
 
Ponudnik Kontaktna oseba Cena v EUR za 1 kg z DDV Dostava
Zrno Raka d.o.o. Irena Cvelbar
051/643-573
0,68 Pri nakupu nad 1 t dostava na dom brezplačno
Mediforma d.o.o Darija Nikolič 030/690-130 0,65 Dostava po dogovoru
Agrochem d.o.o. Silva Ljubenko 031/649-275 0,66 Dostava na določeno lokacijo glede na povpraševanje
   


Aleš Bozovičar, JSSČ