Čebelarji poskrbite vodo za čebele !

19.06.2017 9:37:06
Tehnologija

V tem tednu bomo, kot kaže, deležni prvega vročinskega vala. In kdaj sploh govorimo o vročinskem valu? O njem govorimo, ko se najvišja dnevna temperatura vsaj tri dni zapored povzpne nad 30 stopinj Celzija. In tako bo tokrat. 10-dnevna napoved ne kaže, da se bodo temperature spustile pod 30 °C. 

V času hude vročine, ko je čebelnjak izpostavljen močnim sončnim žarkom in ko se zunanja temperatura dvigne ekstremno visoko, lahko pride do pregretja čebeljega panja. V kolikor se temperatura okolice gnezda zviša nad 35,5 C, čebele v panj intenzivno vnašajo vodo in jo uporabljajo za hlajenje. Pašne čebele, ki so do tedaj mirno nabirale nektar in cvetni prah, v tem trenutku dobijo novo nalogo, katera je dostava vode v čebelji panj. Na bradah jih čakajo panjske čebele, ki dostavljeno vodo v drobnih kapljicah spuščajo na satje in z ventiliranjem znižujejo previsoko temperaturo v čebeljem panju. Poraba vode na čebeljo družino se v takšnih trenutkih giblje okoli 4 decilitra na dan. V kolikor tedaj čebele nimajo potrebne vode, postanejo nervozne in napadalne, tako da je delo z njimi nemogoče.

Za vzgojo in vzdrževanje visoko produktivnih, biološko močnih in zdravih čebeljih družin nujno potrebujemo higiensko neoporečno vodo. Neodgovornost čebelarja, ki jim tega ne zagotovi, se običajno kaznuje z manjšim donosom medu in obolevanjem čebelje družine. Na ta dejstva čebelarji vse prevečkrat pozabljamo, še posebno v času hude poletne vročine, ko začne čebelji rod vzgajati zimske čebele, ki so temelj čebelarstva v naslednjem letu.

Kako napraviti dober napajalnik   si preberite v povezavi :
http://www.czs.si/Files/Slovenski%20cebelar%205-2010.pdf


Vlado Auguštin