Strokovna razprava o ekološkem čebelarstvu

09.06.2017 8:58:38
Tehnologija
Javna svetovalna služba v čebelarstvu je  v sredo 7. junija 2016, ob 16. uri,  v Narinu organizirala  strokovno razpravo o ekološkem čebelarstvu. Na razpravi, ki je potekala na Kmečkem turizmu Pri Andrejevih, je sodeloval svetovalec specialist  za področje ekološkega kmetovanja g . Mitja Zupančič, predstavil stanje na področju ekološkega čebelarjenja, možnosti pridobivanja sredstev in pogoje ekološkega čebelarjenja v okviru novega PRP 2015-2020. V tem obdobju  je namenjeno za ekološko čebelarjenje plačilo 22,31 EUR/čebeljo družino. Po njegovih besedah se za ekološko čebelarstvo v Sloveniji, kljub temu da ima Slovenija odlične pogoje za razvoj te vrste čebelarjenja, odloča še vedno premalo čebelarjev.   Šele v zadnjih letih so opaža premik v tej smeri, tako da je letos v ekološko čebelarjenje vključeno 80 čebelarjev, kar je za 100 % več kot pred 10 leti.
Čebelarski  svetovalec specialist za tehnologijo g. Vlado Auguštin  je opisal  tehnologijo prehoda iz konvencionalnega v ekološko čebelarstvo in izpostavil problematiko pridobivanja neoporečnega voska. Z registracijo  zdravila Check mite in njegovo uporabo za zatiranje varoj , obstaja  možnost prenosa kumafosa, ki se sestavni del tega zdravila, tudi v panje, kjer se to zdravilo ni nikdar uporabljalo.
Slušatelji so z  zanimanjem prisluhnili predstavniku podjetja Chemicals Laif iz Italije g. Gianfrancu Caddedu, ki je predstavil načine zatiranje varoj v ekološkem čebelarstvu z organskimi kislinami in eteričnimi olji. Da je varoja problem tudi v ekološkem čebelarjenju, je bilo razvidno iz številnih vprašanj, ki so jih imeli čebelarji, glede pravilne uporabe teh sredstev.  Predstavnik podjetja Chemicals Laif, nam je razjasnil marsikatero dilemo pri uporabi ekoloških zdravil, tako da bo zatiranje varoj z njimi v bodoče še lažje.
 
Na koncu  razprave je g. Franco Dolgan predstavi svojo ekološko kmetijo, ki vsebuje tudi čebelarjenje, probleme  in pa tudi prednosti pri delu  v takšni kmetiji, ki smo si jo na koncu tudi ogledali.

Vlado Auguštin

Fotografije