Izdelava narejencev

23.05.2017 15:31:31
Tehnologija
Končno se je vreme ustalilo in po večjem delu Slovenije beležimo pozitivne donose, ki bi morali biti za mesec maj samoumevni.
S to povedjo sem včeraj zjutraj začel pisati tale članek, ki ga k sreči včeraj nisem dokončal, saj dejansko stanje kaže drugačno sliko. Upajmo na dober konec, če je že začetek slab.
Kljub neugodnemu vremenu so čebelje družine, ki so uspešno preživela zimo in bile primerno oskrbovane dobro razvile in so sedaj na višku svojega razvoja. Marsikatera družina ga je po objavah na različnih socialnih omrežjih tudi že dosegla in sama poskrbela za svoj obstoj.
Delež pokrite zalege narašča zato se tudi razmerje med pokrito in odkrito zalego spreminja. Matici zmanjkuje prostora za zaleganje. Čebele pridno polnijo celice z nektarjem in cvetnim prahom. Število mladih čebele narašča in hitijo z gradnjo satja, prav tako narašča število trotov v družini. In vsi ti dejavniki vplivajo in vodijo družino k rojilnemu razpoloženju.
Da pa ne pride do rojilnega razpoloženja lahko izvedemo več ukrepov, ki povzročijo zaposlitev matice in čebel in na ta način zavirajo rojenje družin. Eden od teh ukrepov je tudi izdelava narejencev. Z njihovo izdelavo ne pridobimo zgolj novih čebeljih družina, ki jih preko leta lahko uporabimo za različne namene, pač pa tudi za izvedbo enega od apitehničnih ukrepov za zatiranja varoje.
Dobri in močni čebelji družini lahko v mesecu maju brez skrbi odvzamemo sat ali dva pokrite zalege. In na ta način sprostimo prostor v panju. Na mesto odvzetih satov vstavimo nove satnice in tako poskrbimo za zamenjavo satja.
Za izdelavo narejenca v tem času je dovolj en sat po večini pokrite zalege ali dva delno zaležena sata skupaj s čebelami ter sat s hrano. Sedaj lahko porabimo sate z sladkorno raztopino, ki smo jih odstranili iz panja pred začetkom paše ali ob združevanju družini pred zazimitvijo ali pred začetkom pašne sezone. Priporočljivo je, da sati s hrano poleg medu oz. sladkorne raztopine vsebujejo tudi cvetni prah. Cvetni prah vsebuje vse pomembne snovi za rast in razvoj ličink ter žlez pri že izleženih čebela. Tako narejencu pomagamo pri razvoju, saj se sam težje oskrbi z nujno potrebnimi hranilnimi snovmi v začetni fazi, ko je številčno še šibek. Da zapolnimo panj narejencu dodamo še nove satnice in mu ponudimo  sladkorno raztopino v razmerju 1:1. Tako oblažimo stres in spodbudimo družino k izdelavi satja in pripomoremo k boljšemu in hitrejšemu razvoju narejenca.  
Narejencem narejenih v mesecu maju in juniju enostavno dodamo zrel pokrit matičnjak in počakamo, da se matica izleže in opraši. Tako tudi privarčujemo, saj je cena pokritega matičnjaka v primerjavi z oprašeno matico cenejša. Kar je povsem logično, saj je po izlegi matice še veliko dejavnikov, ki lahko negativno vplivajo na njeno oprašitev in celo preživetje. Matičnjak mora biti iz odbrane družine, ki mora biti mirna, nerojiva, živalna, dobra medarica in brez rumenih obročkov na zadku. 
     
Matičnjak lahko vstavimo v narejenca še isti ali takoj naslednji dan od njegove formacije. Matičnjak je predhodno potrebno zaviti v aluminijasto folijo tako, da je nepokrit zgolj spodnji del matičnjaka kjer je pokrovček. Če ga čebele želijo uničiti to vedno storijo ob strani matičnjaka, če ga zaščitimo jim to onemogočimo. Tudi pri takojšnjem dodajanju matičnjaka čebele iz mlade zalege potegnejo zasilne matičnjake. Zato je potrebno po 9 dneh družine pregledati in uničiti vse zasilne matičnjake. Pri vstavljanju matičnjakov naslednji dan se lahko zgodi, da mlada matica, ko se izleže in opraši ne čaka z zaleganjem in ne pride do stanja brez pokrite zalege v panju, kar ima za posledico slabši učinek zdravil za zatiranje varoje. Saj zdravilo ne deluje na varojo, ki se nahaja v pokriti zalegi. Iz tega razloga je smiselno z dodajanjem matičnika počakati do 8 dne in ga dodamo, ko uničimo vse zasilne matičnjake. Ko se matica vrne iz prahe in začne zalegati je v takšni družini zagotovo stanje brez pokrite zalege in bo zdravljenje zelo uspešno.  
Za naselitev narejenca lahko uporabimo manjši 3 satni ali pa tudi večji 9 satni panj, seveda so to panji brez medišča. Če narejenca naselimo v manjši panj je ta lahko kaj hitro premajhen in ga moramo kasneje prestavit v večjega. Dostikrat je premajhen že 6 satni panj. Kar je priporočljivo upoštevati in si tako zmanjšati kasnejše nepotrebno delo.
 
Aleš Bozovičar, JSSČ