Uporaba tehtnice v čebelarstvu

05.04.2017 13:23:15
Tehnologija
Čebelarska tehtnica je čebelarjev pripomoček, ki je veliko premalo rabljen. Z njo najlažje in najhitrejše ugotovimo ali v naravi poteka medenje in kakšne so potrebe družine po hrani. Z njeno pomočjo lahko enostavno spremljamo kaj se v čebelji družini dogaja. Pomen čebelarske tehtnice je dodobra opisal vodja ONS Jure Justinek v članku, ki je objavljen v zadnji 4. številki Slovenskega čebelarja.
V nadaljevanju bi vam radi predstavili primerne in cenovno dostopne čebelarske tehnice za vsakdanjo rabo. Naredili smo pregled pri ponudnikih čebelarskih tehtnic v Sloveniji in izluščili najprimernejše. Podobno kot včasih lahko tudi danes uporabljate preproste mehanske tehtnice, ki za delovanje ne potrebujejo nobenega vira napajanja. Čeprav bi si mislili, da so te tehtnice cenovno najugodnejše temu ni tako, cena take tehtnice znaša od 160 € pa vse do 200 €. Vendar kot smo že omenili ne vsebujejo nobene elektronike in imajo ob primerni uporabi dolgo življenjsko dobo. Tako tehtnico lahko kupite v podjetju Tehnonet (www.tehnonet.si).
Cenovno ugodnejše tehtnice so elektronske oz. digitalne tehtnice pri katerih poteka merjenje s pomočjo elektronskih senzorjev, ki na podlagi obremenitve prikažejo težo na displeju. Te tehtnice potrebujejo stalni vir električne napetosti bodisi preko električne napeljave ali akumulatorja oz. baterije. Če tehtnico napaja baterija si moramo vzeti v zakup, da jo je potrebno slej ko prej zamenjati. Proizvajalci garantirajo, da ob enkratnem dnevnem merjenju baterija lahko zdrži vsaj eno čebelarsko sezono. Tehtnic imajo podnožje, ki ga namestimo pod panj. S pomočjo displeja pa lahko prikazujejo težo. Povezava displeja z podnožjem poteka preko žice ali pa brez nje (brezžično). V zadnjem primeru displej enoto približamo podnožju in nam na ta način odčita težo panja. Te tehtnice proizvaja in servisira Matevž Strgar (www.apiscale.eu). Cena take tehtnice znaša 95 €. Drugo tehtnico, ki je tudi cenovno ugodna proizvaja Zoran Butkovič
(https://www.facebook.com/groups/309627176891/permalink/10154330807001892/), tehtnica ima displej nameščen na podnožju in ob pritisku na gumb nam odčita in prikaže težo. Zelo podobni tehtnici lahko kupite tudi v podjetju Tehnonet, sicer z nekoliko višjo ceno.
Seveda pa danes lahko kupite tudi tako imenovane sms tehtnice, ki so zelo praktične, če čebel nimamo v bližini doma. Te tehtnice vam podatke o teži sporočajo preko sms na mobilni telefon in/ali na računalnik. Seveda je cena teh tehtnic višja in se giblje med 300 € in 700 €. Tehtnice z višjo ceno vam lahko poleg same teže še sporočijo temperaturo in vlago v zraku, imajo vgrajen alarm ob primeru kraje, se lahko napajajo preko sončnih celic in še veliko ostali funkcij. Takšno tehtnico lahko kupite pri večini prodajalcev čebelarske opreme v Sloveniji.
Izbor čebelarskih tehtnic je velik, se seveda razlikujejo po kakovosti materialov, po kakovosti izdelave in funkcionalnosti. Ne glede na to kakšna je, pa je nujen pripomoček za uspešnejše spremljanje stanja čebeljih družin in za njihovo uspešnejšo oskrbo.
Za konec na kratko in na hitro en grob izračun. Če preračunamo na kg medu pri ceni medu 8€/kg lahko dobro tehtnico kupimo za 11, 12 kg medu, če upoštevamo še stroške kozarca, pokrovčka, prelepke potrebujemo 13 kg medu za eno tehtnico. Je to veliko, malo?
                                                                                                               
Aleš Bozovičar, JSSČ